Cutremure stiri: 506

Țăranu: Rusia ar putea să-și piardă capacitatea de a asigura supraviețuirea economică a Transnistriei

6 aug. 2014,, 11:45   Politică
6242 16
Foto: noi.md
Izolarea internațională a Moscovei este un fapt împlinit, iar această izolare ar putea să ofere oportunități neașteptate Republicii Moldova. Opinia aparține analistului politic Anatol Țăranu și a fost exprimată în cadrul unui interviu acordat Europei Libere, pe marginea evoluției raporturilor dintre Moldova și Federația Rusă.

Potrivit expertului, avertismentele din ultima perioadă ale Ministerului rus de Externe la adresa Chișinăului se explică prin faptul că aceasta riscă să-și piardă influența asupra regiunii transnistrene. Totodată, afirmă analistul, Moscova este deranjată de faptul Chișinăul și Kievul sînt capabile prin acțiuni comune să anihileze regimul separatist din Transnistria.

„Enclava transnistreană a fost închisă între Ucraina şi Republica Moldova şi Federaţia Rusă, practic, nu are acces în această enclavă. În condiţiile în care situaţia în Ucraina se agravează, Federaţia Rusă ar putea să se trezească că nu mai este capabilă să asigure supravieţuirea economică, dar şi politică a Transnistriei. De aici, Federaţia Rusă încearcă să-şi rezerve un teren suplimentar pentru o eventuală ofensivă, în cazul în care Kievul şi Chişinăul ar întreprinde nişte acţiuni mai active pe direcţia transnistreană”, a remarcat Țăranu.

În opinia lui Anatol Țăranu, Moscova mai este și deranjată de faptul că Ucraina a decăzut completamente din aria de influenţă a Rusiei, iar poziţia Ucrainei în raport cu Transnistria a devenit una categoric ostilă intereselor sale. Analistul se arată convins că în condițiile actuale, guvernarea de la Chișinău trebuie să dea dovadă de o anumită reținere în raport cu Moscova, dar să-și păstreze în același timp demnitatea.

„Noi sîntem acum într-o fază cînd evenimentele, cu tot pericolul pe care îl comportă, merg într-o direcţie favorabilă Republicii Moldova. Trebuie să fim pregătiţi să ne folosim de această conjunctură prielnică care ar putea să ne ofere oportunităţi neaşteptate”, a explicat Țăranu.

Totodată, analistul a atenționat că pe viitor Rusia ar putea trece de la avertismentele diplomatice, la cele de ordin militar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав