Cutremure stiri: 502

Moldova se va adresa la OMC pentru soluționarea problemelor comerciale cu Rusia

6 aug. 2014,, 15:00   Economie
3088 0
Foto: rt.com
Republica Moldova se va adresa la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) pentru a soluționa problemele legate de restricțiile la exportul de producție din fructe și legume impuse de Rusia și introducerea taxelor vamale la unele mărfuri, de la 1 septembrie 2014, relatează NOI.md.

Această concluzie poate fi trasă din comunicatul Serviciului de presă al Guvernului cu privire la rezultatele ședinței de lucru convocate de premierul Iurie Leancă, la care au fost examinate aspectele juridice şi comerciale ale deciziei Guvernului Federaţiei Ruse privind aplicarea taxelor de import la o serie de produse moldoveneşti, începînd cu 1 septembrie 2014, precum şi cu privire la aplicarea restricţiilor netarifare asupra produselor de origine vegetală din Republica Moldova.

În cadrul şedinţei factori de decizie de la ministerele Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Economiei, Agriculturii şi Industriei Alimentare, precum şi şefii Serviciului Vamal şi Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor au prezentat rezultatele analizei privind deciziile autorităţilor ruse.

În opinia funcționarilor, Republica Moldova îşi respectă toate angajamentele comerciale convenite la nivel bilateral cu Federaţia Rusă și în cadrul CSI. Astfel, decizia Guvernului Federaţiei Ruse privind modificarea condiţiilor de import a produselor moldoveneşti este neîntemeiată şi contravine înţelegerilor dintre cele două state şi celor din cadrul CSI.

În comunicat se subliniază că Iurie Leancă a cerut instituţiilor de resort să intensifice dialogul cu partenerii din Federaţia Rusă la subiectul dat, prin organizarea consultărilor atît la nivel bilateral, cît şi prin intermediul organizaţiilor comercial-economice internaţionale, la care Republica Moldova şi Federaţia Rusă sînt parte, în scopul identificării soluţiilor legale, argumentate din punct de vedere comercial, pentru depăşirea situaţiei create.

Anterior directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ion Sula, a declarat că Moldova intenționează să se adreseze la OMC în legătură cu restricțiile impuse de Rusia. Totodată, Uniunea Europeană și-a exprimat regretul în legătură cu recentele decizii ale Rusiei în privința mărfurilor moldovenești, îndemnînd părțile să soluționeze problemele în conformitate cu regulile OMC.

Amintim că de pe 21 iulie serviciul fitosanitar rus „Rosselhoznadzor” a interzis importul de fructe din Republica Moldova. În lista produselor care se află la carantină au fost incluse merele, perele, gutuile, caisele, vișinele, cireșele, piersicii, nectarinele, prunele și porumbele. Totodată, serviciul sanitar rus „Rosspotrebnadzor” a interzis de pe 18 iulie importul conservelor din fructe și legume din Moldova. „Rosselhoznadzor” a luat decizia respectivă din cauza „încălcării cerințelor internaționale și ruse privind calitatea producției vegetale din Moldova, în care a fost depistată molia orientală”.

Totodată, premierul rus Dmitri Medvedev a semnat, la 31 iulie, Hotărîrea Guvernului Rusiei privind introducerea taxelor vamale la mărfurile din Republica Moldova, care va intra în vigoare peste 30 de zile. Conform hotărîrii, vor fi introduse taxe vamale la mărfurile provenite din Moldova, iar mărimea acestora va corespunde tarifului unic vamal al Uniunii Vamale pentru regimul preferențial. Astfel, vor fi aplicate taxe vamale la următoarele mărfuri din Moldova: carne, legume, fructe (mere, pere, gutui, caise, vișine, cireșe, piersici, nectarine, prune, porumbele), cerealiere (grîu, orz, ovăz, porumb), făină (în afară de făina de grîu sau de meslin), semințe de floarea soarelui, zahăr, conserve din legume, bere, vin din struguri, alcool etilic, lichior și alte băuturi alcoolice, mobilă.

În prezent, Moldova este membru al Zonei de liber schimb în cadrul CSI, ceea ce înseamnă că la mărfurile moldovenești nu sînt aplicate taxe. Rusia a pus problema introducerii unor măsuri de protecție față de Moldova după ce pe 27 iunie, la Bruxelles, Moldova a semnat Acordul de asociere și Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană. Partea rusă se teme că Moldova va reexporta în Rusia mărfuri din alte state. Autoritățile de la Chișinău au declarat în repetate rînduri că Acordul de liber schimb în CSI și Acordul de liber schimb cu UE nu contravin unul altuia, deoarece sînt bazate pe principiile Organizației Mondiale a Comerțului, membre ale căreia sînt atît Moldova, cît și Rusia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав