X 
Cutremure stiri: 506

BNM este gata să discute cu producătorii de conserve ideea oferirii creditelor preferențiale (VIDEO)

7 aug. 2014,, 17:45   Economie
3857 3
Foto: noi.md
Banca Națională a Moldovei este dispusă să discute cu reprezentanții industriei procesatoare din țară ideea oferirii acestora a creditelor cu o dobîndă preferențială pentru a-și compensa pierderile în urma interzicerii livrării conservelor din fructe și legume pe piața rusă. Însă consideră că aceste împrumuturi trebuie oferite nu pe cinci ani, cum cer procesatorii, dar pe o perioadă mai scurtă. Această disponibilitate a fost anunțată astăzi de guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, răspunzînd la întrebările jurnaliștilor în cadrul unei conferințe de presă, informează NOI.md.

Guvernatorul BNM a spus că Banca este deschisă pentru a discuta ideile expuse anterior de către Asociația Producătorilor de Conserve „Speranța-Con”, care, în opinia procesatorilor, împreună cu alte măsuri de urgență, vor ajuta la evitarea falimentului industriei procesatoare.

Totodată, precum a menționat Dorin Drăguțanu, Banca Națională a Moldovei ar dori să vadă proiecte concrete și necesități concrete de finanțare ale fabricilor de conserve.

Guvernatorul BNM i-a chemat pe toți participanții de pe piață să nu „supraaprecieze, dar nici să subaprecieze această problemă”. El s-a întrebat de ce procesatorii cer credite preferențiale pe 5 ani, dar nu pe 3 ani sau un an, menționînd că din merele procurate de la fermierii locali, fabricile de conserve vor produce concentrat din mere și îl va vinde. „Noi înțelegem necesitatea soluționării acestei probleme, însă am fi dorit să discutăm decizii concrete”, a menționat Dorin Drăguțanu.

Anterior, reprezentanții Asociației Producătorilor de Conserve „Speranța-Con” a chemat autoritățile Moldovei să recunoască drept situație de forță majoră introducerea de către Federația Rusă a embargoului la livrările de producției din fructe și legume și să compenseze o parte din pierderile suportate. Procesatorii s-au pronunțat pentru oferirea vacanței fiscale la plata creditelor, amînarea plăților pentru resursele energetice consumate (energia electrică, gaz), precum și a plății impozitelor și decontărilor la buget. În scopul susținerii industriei procesatoare, „Speranța-Con” a propus ca Banca Națională a Moldovei să aloce, prin intermediul băncilor comerciale, credite cu dobîndă preferențială pe un termen de pînă la 5 ani. Se propune ca toate resursele de creditare și asistența din partea UE și SUA alocată pentru compensarea pierderilor fermierilor și procesatorilor, să fie acumulate într-un fond special și să fie asigurată subvenționarea fermierilor care lucrează cu procesatorii. De asemenea, se propune fixarea prin lege a nivelului de 50% din suprafețele centrelor comerciale să fie alocate producției agricole autohtone și să fie efectuate achiziții publice doar de pe piața locală.

Președintele Asociației „Speranța-Con”, Ion Sandic, a comunicat că, din cauza embargoului introdus de Rusia, procesatorii de fructe și legume au pierdut o piață de desfacere cu un volum anual de 200 de milioane de lei. Potrivit lui, în 7 luni ale anului 2014, membrii Asociației au fabricat conserve în valoare de 287 de milioane de lei, sau circa 28 de mii de tone de producție. Aproape toată producția era destinată exportului în Rusia. Însă în actualul sezon au fost exportate doar 5% din 35 de milioane. de cutii de mazăre în valoare de 195 de milioane de lei.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав