X 
Cutremure stiri: 502

În Ucraina sînt criticate „iniţiativele pacificatoare” ale Kremlinului

14 aug. 2014,, 15:30   Externe
4544 4
Foto: mukachevo.net
În contextul ultimelor evenimente "a crescut brusc riscul Ucrainei de a simţi pe propria piele toate "avantajele" operaţiunii de pacificare a Rusiei, care este impusă, contrar normelor şi dreptului internaţional, nemaivorbind de lipsa de dorinţă Ucrainei". Această părere este expusă într-un articol publicat joi pe site-ul www.donbass-info.com.

Potrivit agenţiei "Infotag", în acesta se vorbeşte că "astăzi toată lumea poate observa la frontiera de est a Ucrainei o concentrare a contingentului "pacificator" al forţelor armate ruse de 45 de mii de persoane, înarmaţi cu muniţii, care, evident, sînt în exces chiar şi pentru îndeplinirea oricărei, chiar şi a celei mai periculoase şi dificile, "misiuni de pacificare".

"Oricărui specialist militar competent îi este greu să-şi imagineze un contingent pacificator, dotat cu sute de tancuri şi mii de vehicule blindate şi artilerie grea, inclusiv lansatoare de rachete. Nu-mi vine să cred în faptul că pentru a efectua o «misiune umanitară», despre care afirmă diplomaţii ruşi, este necesar un număr atît de mare de soldaţi. Şi nicio revopsire a echipamentului militar şi aplicare a simbolurilor de pacificare pe ele nu sînt în măsură să înşele oamenii raţionali despre adevăratul scop al acestor «pacificatori»", consideră autorul.

Potrivit lui, "practica de folosire a trupelor ruse de menţinere a păcii drept "pacificatori", mai ales în zonele care au făcut parte din Uniunea Sovietică, este din punct de vedere al bunului simţ destul de vicioasă. De obicei, acestea sînt escaladare a războiului, înstrăinare a teritoriilor şi alte avantaje gen "obligarea la pace" prin aruncarea bombelor şi tragerea focurilor din artilerie în cartiere de locuit. Acest fapt a fost memorat de locuitorii din Tbilisi, Tiraspol şi, cu regret, acum din Lugansk şi Doneţk".

În articol este remarcată "mult chinuita Transnistria, unde contingentul rus "oficial" de pacificare, de 1,5 mii de militari, continuă să menţină cu armele sale regimul autoritar prorus de acolo, nerecunoscut de nimeni şi nicăieri".

"Rămăşiţele armatei a 14-a ruse, cîndva dislocate în regiune, «rămase» la rugămintea regimului transnistrean, contrar tuturor acordurilor semnate de Rusia de încetare a conflictului, au rolul de forţă militară suplimentară de «stabilizare», însă de fapt protejează regimul transnistrean de cădere. Iar Federația Rusă refuză să-şi retragă trupele din regiune, în ciuda numeroaselor cereri şi îndemnuri ale Moldovei, parte a cărei este Transnistria", spune autorul.

"Cu ce s-ar putea încheia prezenţa contingentului rus de menţinere a păcii, în special în aşa-numitele «republici autoproclamate», lumii întregi i-a fost demonstrat pe 8 august 2008 printr-un focar de agresiune deschisă din partea Rusiei împotriva Georgiei suverane. Ca urmare, Abhazia şi Osetia de Sud nu au fost doar desprinse de Georgia, în aceste regiuni Kremlinul a creat formaţiuni criminale pseudo-statale sub formă de noi «republici», care sînt direct dependente de «ajutorul» Federaţiei Ruse şi există atât timp cît «li se rupe» o parte din bugetul rus", scrie www.donbass-info.com.

Autorul ajunge la concluzia că "auzind despre orice «iniţiative de pacificare» ale Kremlinului, cu folosirea forţelor armate ruse, merită, pentru profilaxie, de adus propria armată în stare de luptă".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав