X 
Cutremure stiri: 502

Reexportul fructelor moldovenești prin Belarus a stopat creșterea prețurilor la ele în Rusia

24 sep. 2014,, 14:15   Economie
5588 3
Foto: msk.sdelkino.com
Datorită reexportului activ în Rusia a merelor și prunelor moldovenești prin teritoriul Belarusului, s-a reușit stoparea creșterii vertiginoase a prețurilor la fructe, care a început în Rusia chiar în prima săptămînă după introducerea interdicției la livrările de fructe și legume din UE și Moldova. Informația a fost comunicată de experții proiectului „APK-Inform: ovoșci & fruktî”, care au menționat că aceste date sînt confirmate practic de toate companiile mari angro și rețelele de comerț cu amănuntul din Rusia, informează NOI.md.

Anterior Misiunea UE de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM) a menționat că după ce Rusia a interzis importul de fructe și legume din UE și Moldova, Belarus a majorat importul de fructe din Moldova de cîteva ori. Potrivit datelor experților internaționali, în luna august 2014, exportul de prune moldovenești în Belarus a crescut de 6 ori față de august 2013, iar exportul de mere moldovenești a crescut de 24 de ori.

Experții proiectului „APK-Inform: ovoșci & fruktî” sînt convinși că o bună parte din aceste fructe moldovenești a fost reexportată în Rusia sub marca belorusă, iar datorită acestui fapt creșterea vertiginoasă a prețurilor la fructe în Rusia a fost stopată.

În anul 2013, Rusia a fost principala piață de desfacere pentru merele și prunele din Moldova cu peste 90% din livrări. Totodată, Belarusului i-au revenit doar 9% din exportul de prune și circa 7% din exportul de mere din Moldova.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав