Cutremure stiri: 502

De ce BNM nu temperează agitaţia din jurul deprecierii leului moldovenesc

18 noi. 2014,, 13:45   Economie
5705 0
Foto: market.md
Comentariul observatorului economic al agenţiei "Infotag", Alexandru Tanas.

Noii componenţe a Parlamentului, care urmează să fie aleasă pe 30 noiembrie, leul moldovenesc îi poate raporta despre noul său "rezultat": devalorizîndu-se, valuta naţională "cu succes" a trecut peste pragul psihologic de 15MDL:$1. Judecînd după reacţia jucătorilor de pe piaţă, şi în principal a comportamentului regulatorului, putem cu fermitate să prognozăm că leul va continua să cedeze poziţii faţă de dolarul SUA cu doi-cinci bani pe zi, cum a făcut-o pe parcursul lunii noiembrie.

Dealerii de valută recunosc că agitaţia legată de cererea în creştere la valuta americană a apărut pe piaţă după ce Guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, la direct a trimis pieţei un semnal ce denotă că nu există temeiuri de a menţine artificial cursul leului moldovenesc, cheltuind în zadar rezervele de valută.

Probabil, regulatorul pieţei cunoaşte în detalii diagnosticul leului moldovenesc, despre care puţine ştie publicul larg, care păstrează şi zilnic poartă în buzunare milioane de lei. Dacă situaţia leului sănătos într-adevăr este atît de sumbră, atunci regulatorul are completă dreptate. Care este sensul ca, să spunem, leul să se deprecieze pînă la 15,5-16,5 MDL:$1 nu în noiembrie 2014, dar numai în ianuarie 2015? Deoarece leul oricum nu are forţe ca să rămînă stabil.

Este necesar de menţionat că, în pofida situaţiei de pe piaţa valutară, regulatorul nu stă cu mîinile în sîn, participă la licitaţii, pasînd loturi cu valută din rezervele proprii. Ce-i drept, BNM o face cu aplicarea măsurilor dure de economie şi cumpătare, oferind pieţei valută în cantităţi mici, ceea ce nu permite temperarea agitaţiei.

Totodată, regulatorul îşi plasează loturile la un curs cu 2-3 bani mai mare decît preţurile cu care operează participanţii pieţei. Acest moment cu siguranţă nu este în favoarea leului. Deoarece dacă BNM ar fi dorit, îşi putea vinde rezervele la preţul de piaţă, iar în cel mai bun caz, chiar cu 2-3 bani mai ieftin.

Un alt detaliu în tactica de acţionare a regulatorului constă în faptul că "loturile sale valutare" sînt plasate la comandă, în favoarea anumitor cumpărători. De exemplu, cînd intervenţia BNM este de $10 milioane, din aceasta $4,5 milioane au fost cumpărate de un participant, $3 milioane – de altul. Vînzînd în altă zi $5 milioane - $4,5 milioane au fost cumpărate de un participant al pieţei, $0,5 milioane – de altul. La licitaţia din 12 noiembrie, din lotul de $10 milioane - $4 milioane şi $3 milioane au fost vîndute la doi cumpărători.

În fiecare zi la licitaţii se repetă situaţia cînd banca îşi păstrează interesele, nesatisfăcînd cererea de cumpărare a valutei. Atunci în ajutor vin băncile care au cumpărat dolari de la regulator. Dar ei deja le vînd la un preţ puţin mai mare, ceea ce este logic, deoarece astfel de vînzări trebuie să aibă sens!

Este bineînţeles că acest fapt lent, dar sigur propulsează în sus cursul dolarului, depreciind leul moldovenesc. Şi scopul de temperare a agitaţiei de pe piaţă, dacă acesta cu adevărat este urmărit de BNM, rămîne imposibil. Dimpotrivă, devine tot mai îndepărtat şi necesită tot mai multe eforturi şi rezerve din partea regulatorului. Iese că rezervele scad, iar rezultate de întărire a leului nu sînt. Situaţia de pe piaţă demonstrează că băncile încet, dar sigur, urmează casele de schimb valutar, care plasează pe panouri cursuri cu doi-cinci lei mai mari. Dar dacă băncile ar fi primit de la regulator un semnal clar că nu va admite ca cursul leului cu uşurinţă să păşească peste pragul de 15MDL:$1, în aşa caz mişcarea "în sus" s-ar fi oprit timp de două-trei şedinţe de tranzacţionare.

Căderea cursului este determinată şi de situaţia valutelor naţionale ale Ucrainei şi Rusiei, cînd nici grivna nu face faţă dolarului SUA. Ceea ce nu putem spune despre valutele Bulgariei şi României, unde în reglementarea cursului sînt respectate regulile europene, conform cărora cursurile nu pot pur şi simplu să cadă sau să se întărească.

Participanţii la piaţă înţeleg că după alegerile din 30 noiembrie cursul leului va fi lăsat să varieze liber, raportul lui fiind determinat doar de cererea şi oferta de pe piaţă. Atunci nici nu va mai trebui să căutăm explicaţii pentru cursul în scădere al leului, ţara va urmări cu interes luptele din jurul noului guvern, cînd majoritatea de guvernare din parlament va relata de la micile ecrane în baza căror "principii" şi "valori" formează noul cabinet de miniştri.

Iar injecţiile financiare ale partenerilor externi, care pot cît de cît să susţină leul în "libera sa cădere", vor începe a fi efectuate în cel mai bun caz doar în primăvara 2015. Iar în ceea ce priveşte altă componentă, mai importantă, a unui lei stabil – economia – de ea deocamdată nu are cine să se ocupe.

Unul dintre participanţii profesionişti ai pieţei, comentînd situaţia cursului leului moldovenesc, a spus: „Tot ceea ce face acum BNM aminteşte de tratarea cangrenei cu comprese din foi de varză”. În opinia lui, regulatorul pieţei în prezent strînge rezultatele celor semănate, cînd cumpără la un preţ umflat dolari şi euro, bucurîndu-se că rezervele sale valutare cresc văzînd cu ochii. Rezervele de valută, cu adevărat, sînt mari, dar în schimb leul moldovenesc este foarte slab. Calea de mijloc, dacă ar fi fost respectată, este complet diferită: rezervele la nivelul de $2 miliarde şi cursul leului de 13,5MDL:$1.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав