Cutremure stiri: 506

Sturza: Cine a scos valuta de pe conturile de depozit ale clienților și în afara țării?

9 dec. 2014,, 16:12   Economie
12542 10

Foto: noi.md

Ex-prim-ministrul Moldovei, omul de afaceri Ion Sturza s-a expus în rețelele sociale cu critici dure referitoare la activitatea Băncii Naționale a Moldovei și a guvernatorului acesteia, Dorin Drăguțanu.

El a atras atenția asupra faptului că rezervele valutare ale BNM s-au redus în luna noiembrie cu 283,35 milioane USD, iar de la începutul anului – cu 454 de milioane USD. Doar în ultima săptămînă, înainte de alegeri, reducerea acestora a fost de 177 de milioane USD, relatează NOI.md.

„Este evident că leul moldovenesc a fost supus unui atac speculativ fără precedent, scrie Sturza. – Banca Națională a Moldovei a reacționat cu întîrziere, panicată și mioapă, vînzînd masiv valuta din rezerve. Chiar și în manualele de specialitate pentru novici este descris cum să acționezi în asemenea cazuri. Se recurge la:

1. intervenții moderate;

2. sterilizarea anticipată a masei monetare, inclusiv prin ridicarea rezervelor obligatorii pentru bănci; banii sînt o marfă, matematica e clară: oferta (de lei) e mai mică, cererea e mai mare;

3. penalizarea administrativă a speculanților.”

Însă, potrivit ex-premierului, BNM a ignorat aceste măsuri.

„Nu cunoaște BNM acest lucru sau cineva a mizat pe fenomenul turbulent asociat alegerilor și a scos masiv valuta din țară, inclusiv din conturile de depozit ale clienților?!”, se întreabă Sturza.

Omul de afaceri a criticat liniile directoare financiare ale guvernatorului BNM, acuzîndu-l, în fapt, de prostie: „Domnul Drăguțanu ne va spune încă o dată că «targetul» dumnealui este inflația… Dar noi de ce oare l-am pus «paznic» peste rezerva valutară a țării?! Întrebarea e retorică, pentru că unde-i prostie și unde-i… știți voi ce…”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав