Cutremure stiri: 506

În cadrul negocierilor privind crearea coaliției proeuropene au apărut diesensiuni în privința postului de președinte al RM

12 dec. 2014,, 16:03   Politică
4922 6

Foto: newsmoldova.md

Negocierile de creare a coaliţiei proeuropene au loc foarte dificil din cauza ambiţiilor enorme ale participanţilor, a relatat corespondentului „Infotag” unul din participanţii negocierilor.

„Şedinţele grupurilor de lucru ale celor trei partide au loc cu regularitate şi destul de reuşit. Am elaborat proiectul Acordului de creare a coaliţiei, am discutat condiţiile şi principiile în baza căruia se creează şi va funcţiona noua coaliţie proeuropeană. Însă, unii colegi înaintează condiţii care pot bloca procesul de negocieri”, a spus interlocutorul agenţiei.

Solicitînd anonimatul el a spus că este vorba despre partajarea principalelor funcţii în conducerea ţării.

„Nu există mari probleme în ceea ce priveşte algoritmul în baza căruia vor fi repartizare funcţiile în Guvern. Certuri apar în legătură cu faptul că una din partide, care participă al negocieri, insistă ca acum să fie coordonată şi viitoarea candidatură pentru postul de Preşedinte al ţării. Adică, deja acum propun să fie repartizate între partide nu doar posturile vacante de preşedinte al Parlamentului şi Prim-ministru, dar şi a Preşedintelui. Evident că nu se poate de negociat astfel – este imposibil de a ne înţelege privind alegerea Preşedintelui peste 1,5 ani. În special atunci cînd coaliţia de guvernare are doar 55 de deputaţi şi, conform legislaţiei, nu poate alege independent Preşedintele”, a subliniat reprezentantul grupului de lucru.

El a refuzat să spună despre care partid este vorba.

„Ghiciţi. Dar problema este serioasă, deoarece timpul trece, oamenii aşteaptă soluţii, iar acest subiect devine piatră de poticnire pe calea creării viitoarei coaliţii. Sper că vom depăşi acest obstacol. Posibil, pentru aceasta va trebuie să renunţă la confidenţialitate şi să facem mai transparent procesul de negocieri”, a spus interlocutorul agenţiei.

Potrivit spuselor sale, o nouă rundă de negocieri este programată pentru vineri, la ora 15.00. Deocamdată s-a păstrat înţelegerea că nici un lider de partid şi participant al negocierilor nu va face declaraţii despre cursul discuţiilor.

Doar lunea trecută preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a ridicat puţin cortina negocierilor la postul ProTV. El atunci a declarat că „din coaliţia de guvernare fac parte trei partide, care trebuie să rezolve toate problemele”.

„În conducerea ţării sînt trei funcţii – Preşedinte al ţării, preşedinte al Parlamentului şi Prim-ministru. Înseamnă că acestea trebuie partajate între cele trei partide. Dacă partidul care a acumulat cele mai multe mandate în coaliţie a ales funcţia de Prim-ministru, celelalte două partide au dreptul să pretindă la postul de preşedinte al Parlamentului şi Preşedinte al ţării”, a spus Ghimpu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав