Cutremure stiri: 506

Transnistria anticipează reducerea PIB-ului

16 dec. 2014,, 13:30   Economie
2856 0
Foto: vspmr.org
Din cauza reduceri indicilor industriei la finele anului, se prevede reducerea nivelului real al PIB-ului. Informația a fost comunicată de ministrul Dezvoltării Economice a Transnistriei, Alevtina Slincenko, luni, la şedinţa Guvernului privind situaţia economică din regiune.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la site-ul cabinetului de miniştri, ea a menţionat că în noiembrie executarea planului bugetului a constituit circa 82%, explicînd în primul rînd prin "continuarea influenţei factorilor negativi asupra realizării activităţii de economie externă a întreprinderilor transnistrene".

"În noiembrie nivelul comerţului extern faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut s-a redus cu peste 21%, constituind 78,8%. Totodată, se remarcă reducerea exportului, dar şi a importului", a spus ea.

Executarea bugetului a devenit tema principală a discuţiilor şi la şedinţa cu preşedintele autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk.

Ministrul Finanţelor, Elena Ghirjul, a raportat că în noiembrie, "în partea republicană a bugetului au fost vărsate 105 milioane de ruble, ceea ce este mai puţin decît intrările din mai, cînd a fost înregistrat cel mai mic indice din anul curent – 109 milioane de ruble".

"Totodată, necesităţile lunare doar pentru finanţarea salariilor bugetarilor constituie 112-115 milioane de ruble. Iar pentru a acoperi toate articolele privind protecția socială, statul are nevoie lunar de circa 190 de milioane de ruble", a spus ea, adăugînd că reducerea veniturilor la buget din impozite se explică prin faptul că agenţii economici continuă să se confrunte cu dificultăţi la desfăşurarea activităţii de economie externă.

Participanţii la şedinţă au discutat măsurile menite să acopere deficitul bugetului. Preşedintele a indicat necesitatea de a asigura "finanţarea continuă a obligaţiunilor sociale ale statului, pentru ca salariile, pensiile şi indemnizaţiile să fie achitate în termenii stabiliţi".

Tiraspolul explică problemele din economie prin "presiunea economică din partea Moldovei şi Ucrainei". În particular, conform calculelor autorităţilor regiunii, obstacolele create mărfurilor transnistrene la tranzitul prin Ucraina deja s-au soldat cu pierderi de 8 milioane de ruble. Căderea rublei ruseşti şi a grivnei ucrainene a determinat agenţii economici din Transnistria să renunţe la livrarea mărfurilor în aceste ţări. Moldova, la rîndul său, este acuzată că nu eliberează întreprinderilor transnistrene certificate pentru livrarea produselor agricole în Federația Rusă, deşi Chişinăul nici nu poate, deoarece Moscova a introdus interdicţie la importul acestei categorii de mărfuri din Moldova. În 2013 PIB-ul Transnistriei a crescut cu 4,2%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав