X 
Cutremure stiri: 506

Gorelova: Diminuarea creşterii economice şi cursul leului ar putea depăşi indicii bugetului pentru 2015

6 apr. 2015,, 09:45   Economie
3908 1

Foto: noi.md

Guvernul a aprobat bugetul pentru 2015 cu venituri de 30,338 miliarde de lei şi cheltuieli de 34,315 miliarde de lei. Totodată, deficitul bugetului constituie 4 miliarde de lei, PIB-ul se va diminua cu 1% după creşterea de 4,6% din anul trecut, iar cursul mediu al leului în raport cu dolarul SUA este la nivelul a 19,5 lei, relatează agenţia "Infotag".

Proiectul de lege privind bugetul de stat, aprobat de Guvern, a fost remis Parlamentului pentru adoptare operativă.

Solicitată de "Infotag" vicedirectorul Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, doctorul în economie Elena Gorelova a atras atenţia asupra faptului că este dificil de elaborat bugetul cînd situaţia economică se schimbă cardinal şi creşterea economiei este înlocuită de descreştere.

"În buget este prevăzută o descreştere a PIB-ului cu 1%, iar anterior Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) prognoza o descreştere de 2%. Chiar şi acum, cînd au trecut deja trei luni din anul 2015, este imposibil de prognozat exact care va fi dinamica PIB-ului în anul curent. Explicaţia constă în numeroşi "factori de incertitudine": (ce va fi cu restricţiile din comerţul cu Rusia, cu remitenţele, cu returnarea/nereturnarea valutei scoase din Republica Moldova, cu stabilitatea/instabilitatea sistemului bancar)", a spus experta.

În opinia ei, în cel mai rău scenariu descreşterea economiei poate depăşi 1%, iar inflaţia (luînd în calcul majorarea tarifelor la gaze, electricitate, căldură) poate depăşi indicele prognozat de 6,4%.

"Dinamica cursului valutar, de asemenea, este imprevizibilă. Dacă mijloacele valutare vor fi returnate, putem să ne aşteptăm la fortificarea leului şi scăderea cursului dolarului faţă de cursul prognozat de 19,25 lei pentru $1. Dacă banii nu vor fi returnaţi şi scoaterea valutei din ţară va continua, atunci deprecierea leului va depăşi prognozele", a menţionat Gorelova.

Economista afirmă că în Republica Moldova, astăzi atît situaţia economică, cît şi cea bugetară, sînt "suspendate" în incertitudine, asemenea prognozei principalilor indici de dezvoltare pe care se bazează planificarea bugetului pentru 2015.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав