Cutremure stiri: 506

Parlicov: Autorităţile Moldovei sabotează rezolvarea problemelor din sectorul energetic

7 apr. 2015,, 15:45   Societate
2800 0
Foto: vesti.md
Autorităţile Moldovei sabotează soluţionarea problemelor ce ţin de securitatea energetică a republicii doar discutînd despre diferite proiecte de conectare la sistemul energetic european, consideră fostul director al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov.

Solicitat de "Infotag", el a menţionat că sabotarea selectării furnizorilor alternativi de energie electrică, negocierilor cu specialiştii europeni "înseamnă un singur lucru – interesele de grup ale persoanelor aflate la putere".

"În ultimii 20 de ani nu s-a făcut nimic real în privinţa proiectelor energetice tehnice cu Europa. Continuăm să fim legaţi, de facto, de piaţa energetică estică. Avem un singur producător – CTE Cuciurgan, iar identificarea energiei electrice mai ieftine pe piaţa Ucrainei este posibilă, dar complicată de evenimentele din ţara vecină", a spus expertul.

El este convins că Moldova trebuie să caute furnizori alternativi în România.

"Vecinul are resurse energetice din plin. Acolo sînt sute de furnizori şi producători. Vor fi foarte bucuroşi să lucreze cu Moldova, dar pentru aceasta mai întîi trebuie modificată configurarea tehnică a reţelelor. La frontiera cu România trebuie montată o staţie de "curent continuu". Aceasta va însemna alternativă în livrări şi corespunde totalmente noţiunii "securitate energetică a ţării". Curios este că în România energia electrică este şi mai ieftină", a spus expertul.

El a exemplificat prin Estonia şi Letonia, care, fără a pierde relaţiile cu furnizorii ruşi tradiţionali, au asigurat livrările de energie electrică din Finlanda şi Suedia.

"Pe fundul Mării Baltice a fost trasat un cablu special, ceea ce a presupus lucrări speciale de montare şi investiţii considerabile. La noi este vorba despre montarea unei staţii simple la frontieră, însă mai departe de discuţii despre «europenizarea» pieţei energetice nu se ajunge", a specificat Parlicov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав