X 
Cutremure stiri: 502

Staţia de epurare din Chișinău va fi renovată după mai bine de 50 de ani de activitate

15 iul. 2015,, 10:15   Societate
4103 0

Foto: flux.md

Renovarea stației de epurare din Capitală va începe anul viitor. Asta datorită unui proiect finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii, care şi-au trimis emisarii în inspecţie la Chişinău.

Experţii au analizat modul în care Primăria Capitalei implementează proiectele de modernizare a Întreprinderii "Apă-Canal".

Stația de epurare activează de mai bine de cinci decenii, prin urmare, utilajul este uzat.

În prezent, nămolul este pompat în saci care au o capacitate de aproape 600 de metri cubi. După deshidratare, este transportat în depozite speciale pentru fermentare, acolo unde este păstrat pînă la 5 ani. În urma implementării tehnologiilor de ultimă generație, nămolul va fi folosit pentru obținerea biogazului.

"Va fi hala de deshidratare mecanică care va duce la o consistență stabilă a nămolului. Se va primi un nămol de o structură care va fi posibil de folosit pe teren agricol deodată după proces", a declarat șeful stației de epurare din Chișinău, Alexandru Vișnevschi.

Între timp, oamenii din oraş şi suburbii sînt nevoiți să suporte mirosul neplăcut provocat de nămolul de la staţie.

Pînă în prezent au fost organizate trei licitaţii pentru procurarea tehnicii şi a utilajelor.

"Am fost în discuţii cu finanţatorii externi şi chiar am convenit ca pînă la sfîrşitul anului să începem să pregătim caietul de sarcini aşa încît anul viitor deja să purcedem nemijlocit la elaborarea proiectelor de lucru a acestui obiectiv şi iniţia lucrările", a spus directorul Apă-Canal, Constantin Becciev.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii au acordat, anul trecut, un împrumut de 65 de milioane de euro, dintre care 14 milioane reprezintă un grant oferit de Uniunea Europeană.

"În acest moment, suma oferită de Uniunea Europeană este suficientă. Dar dacă vom constata că nu ajung bani, vom căuta fonduri suplimentare. Însă, deocamdată, ne axăm pe implementarea acestui proiect", a declarat reprezentantul BERD, Akihiro Kudo.

Banii oferiți sînt destinați și pentru reabilitarea a 200 de kilometri de apeduct și construcția a 50 de fîntîni arteziene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав