Cutremure stiri: 502

Boțan: Modificarea propusă a Constituției înseamnă uzurparea puterii

17 iul. 2015,, 08:15   Politică
5376 5
Foto: noi.md
„Acest referendum este o soluție pentru așa-numita alianță”, a declarat directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „ADEPT” Igor Boțan, solicitat de NOI.md să comenteze referendumul pentru modificarea Constituției (art.78) preconizat pentru toamnă.

Astfel, se propune ca președintele să fie ales în Parlament din trei încercări (cu 61, 57 și 51 de voturi), și nu de trei cincimi din deputați (61 de voturi). Propunerea privind alegerile prezidențiale generale nu se examinează.

„Pentru noi aceasta nu este o soluție. Pentru noi acest lucru înseamnă uzurparea totală a puterii de către alianță, deoarece ei vor împărți nu numai ministerele, postul de președinte al parlamentului, de prim-ministru, dar și funcția de președinte al țării. Iar noi știm că 90 la sută din cetățeni doresc să aleagă președintele prin vot direct, fără a delega acest drept coaliției.

Liderii celor trei partide se ghidează după propria logică. De ce să intre în dezbateri cu opoziția, dacă toate pot fi împărțite în trei?”, spune expertul.

Unii consideră că președintele nostru are prea puține împuterniciri, fapt ce ar putea crea conflicte cu guvernul, de aceea ar fi mai bine ca atît guvernul, cît și șeful statului să fie aleși de deputați.

Boțan are unele obiecții: „Președintele are suficiente împuterniciri – el consultă fracțiunile parlamentare, propune candidatura prim-ministrului, este răspunzător pentru politica externă, pentru politica de apărare, numește judecătorii. Acum se presupune că el va desemna și procurorul general. Totodată, președintele Republicii Moldova are nu mai puține împuterniciri decît omologul său român, și totuși peste Prut, președintele este ales prin vot direct. Discuțiile privind faptul că președintele are puține împuterniciri sînt pur și simplu speculații. O altă întrebare este în ce mod se manifestă președintele”.

Nouă ni se sugerează să ne expunem pe marginea unei singure variante de modificare a Constituției, la care trebuie să răspundem „da” sau „nu”. Iar întrebarea privind votul direct al populației nici nu se ridică. Și totuși, în Găgăuzia, recent a fost desfășurat un referendum consultativ în două chestiuni, adică există un precedent.

La referendumul din 5 septembrie 2010, 90 la sută dintre cei care au votat (prezența a fost de 30 la sută, deoarece comuniștii au boicotat) s-au pronunțat pentru alegerea directă a președintelui de către popor. Așa că, dacă ei vor formula întrebarea cum le convine, acest lucru va fi împotriva voinței cetățenilor”, consideră analistul.

Igor Boțan a reamintit despre hotărîrea Curții Constituționale din anul trecut potrivit căreia referendumul se consideră valabil dacă la el a participat o jumătate din electorat sau nu mai puțin de 1,4 milioane de persoane. Dacă Partidul Socialiștilor, pentru care la alegerile parlamentare au votat 300 de mii de persoane, va îndemna alegătorii săi să nu voteze, iar în Moldova la alegeri participă maximum 1,6 milioane de persoane, atunci referendumul nu va fi valabil.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав