Cutremure stiri: 502

Maleca: Pasagerii zborurilor întîrziate trebuie trataţi egal

9 sep. 2015,, 14:15   Societate
2881 0
Малека: Пассажиры задержанных рейсов должны иметь равные права
Foto: noi.md
Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a avizat negativ, proiectul de Hotărîre de Guvern propus de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID) „cu privire la modificarea HG nr. 836 din 08.11.2012 pentru aprobarea Regulamentului privind compensarea şi asistenţa pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare şi anulării sau întîrzierii prelungite a zborurilor.

În opinia Directorului AAC, Mircea Maleca, propunerea MTID va leza în mod direct drepturile pasagerilor zborurilor întîrziate, lipsindu-i pe aceștia de dreptul la obținerea compensațiilor din partea companiilor aeriene.

Sintagma existentă în Regulament, care prevede achitarea compensațiilor pentru pasagerii zborurilor întîrziate, a fost inclusă inițial la propunerea AAC și a fost motivată prin faptul că, Curtea Europeană de Justiţie s-a pronunţat asupra faptului că pasagerii zborurilor întîrziate, prin neacordarea unei compensaţii forfetare, sunt trataţi discriminatoriu faţă de pasagerii zborurilor anulate. Drept argument, Curtea invocă principiul egalităţii de tratament, prin prisma căruia atît pasagerii zborurilor întîrziate, cît şi pasagerii zborurilor anulate se află în situaţii comparabile şi suportă o neplăcere similară, şi anume o pierdere de timp faţă de planificarea iniţială a zborului.

În acest sens, Curtea a interpretat extensiv prevederile Regulamentului European şi a obligat transportatorii să ofere compensaţia pecuniară prevăzută pentru anularea zborului şi pentru situaţiile în care are loc întîrzierea zborului.

Deciziile Curții au aplicabilitate directă pe teritoriul UE fără a fi necesară modificarea nemijlocită a regulamentelor/directivelor pe care le interpretează.

Luînd în consideraţie cele expuse, precum și în spiritul celor mai bune practici europene, dar şi rămînînd ferm pe poziţia că pasagerii nu trebuie discriminaţi, AAC a avizat negativ proiectul înaintat de MTID.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав