X 
Cutremure stiri: 506

Suedia va extinde cooperarea cu Moldova

5 oct. 2015,, 11:00   Economie
3273 1
Швеция расширит сотрудничество с Молдовой
Foto: gov.md
Suedia, fiind unul dintre cei mai mari donatori ai Moldovei, este dispusă să extindă cooperarea cu țara noastră. Acest fapt a fost enunțat de către noul ambasador al Suediei în Moldova, cu reședința la Chișinău, Signe Burgstaller, în cadrul unei întrevederi cu viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Bride, relatează NOI.md.

Potrivit unui comunicat difuzat de Ministerul Economiei, părțile au discutat proiectele privind cooperarea și asistența tehnică, acordată de Suedia în cadrul Strategiei de cooperare pentru dezvoltare cu Republica Moldova pentru anii 2011-2014, precum și necesitatea continuării ei.

În acest context, Stephane Bride a declarat că Moldova mizează și în continuare pe sprijinul Suediei în efortul de îmbunătățire a climatului investițional și a condițiilor de afaceri, precum și de sporire a competitivității companiilor moldovenești pe piața UE. El s-a pronunțat pentru consolidarea cooperării între instituțiile de profil din ambele țări, responsabile de promovarea exporturilor și atragerea investițiilor. Ministrul Economiei a sugerat să se facă schimb de informații, experiență și bunele practici în domeniul legislației, politicilor și strategiilor cu Suedia pe sectorul energetic și cel al mediului de afaceri.

La rîndul său, diplomatul suedez a declarat deschiderea autorităților Suediei pentru cooperarea cu țara noastră, adăugînd că aceasta va contribui la un dialog mai intens în perioada următoare pentru continuarea cadrului existent de cooperare.

În prezent Ministerul Economiei este principalul beneficiar al celor două proiecte de asistență tehnică finanțate de Guvernul Suediei: Proiectul de consolidare a capacităților Ministerului Economiei în domeniul eficienței energetice și al energiei regenerabile cu un buget de 2,1 milioane de euro și Proiectul de investiții în reforma climatică (Faza I-II), cu un buget de 3,2 milioane de dolari.

Suedia este unul dintre cei mai importanți parteneri în domeniul cooperării tehnice a Moldovei. Prin intermediul Agenției Suedeze pentru Cooperare Internaţională şi Dezvoltare (SIDA), în țara noastră sînt finanțate diverse proiecte de asistență tehnică în valoare totală de peste 15 milioane de euro.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав