Arşiţa stiri: 232
Transnistria stiri: 1421
Preşedintele stiri: 4130

Un alt scandal cu Herman von Hebel. Cristina Ciubotaru: "Comisia Pre-Vetting a mai produs alte "minuni” juridice"

18 iul. 08:51   Societate
4542 1

Cristina Ciubotaru, avocată și expertă anticorupție, a publicat o postare în rețelele sociale în legătură cu examinarea cererii de recuzare a președintelui Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel. Cererea a fost depusă de către judecătorul Victor Sandu, notează Noi.md.

"Know-how-urile juridice de la Comisia Pre-Vetting continuǎ. Dupǎ ce i-au asigurat lui Victor Sandu dreptul la apǎrare prin permisiunea avocatului de a asista în loc de a acorda asistențǎ, Comisia Pre-Vetting a mai produs și alte “minuni” juridice.

Herman von Hebel a fost recuzat de candidatul la funcția de membru al CSM, Victor Sandu, înainte de audiere. O decizie scrisǎ nu existǎ înainte de începutul audierii. Recuzatul von Hebel anunțǎ cǎ recuzarea a fost respinsǎ nemijlocit cu participarea și cu votul sǎu, iar decizia scrisǎ îi va fi transmisǎ ulterior {...}.

Comisia Pre-Vetting și-a modificat regulamentul de "n" ori și a permis membrilor recuzați sǎ-și adjuce propriile recuzǎri. Eu zic cǎ e o "veritabilǎ" mostrǎ de integritate, obiectivitate și imparțialitate în activitatea Comisiei Pre-Vetting.

Între juriști fenomenul este cunoscut sub denumirea de a fi judecǎtor în propria cauzǎ și este bine știut cǎ acesta este interzis. Victor Sandu le explicǎ cǎ interdicția a apǎrut în practica internaționalǎ încǎ acum vreo 400 de ani în urmǎ … dupǎ cum ne puteam aștepta, membrii Comisiei Pre-Vetting rǎmîn reci la aceste comentarii.


Şi acum pe bune, calificǎrile lor juridice au fost verificate de cineva?", menționează în postarea sa Cristina Ciubotaru.

Amintim că președintele Comisiei Pre-Vetting a fost implicat într-un alt scandal privind integritatea sa. Anterior, anticorupție.md a publicat un articol, în care a menționat că "Herman von Hebel, președintele Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor - Comisia Pre-Vetting, a activat în perioada 8 martie 2013 – 16 aprilie 2018, în calitate de grefier la Curtea Internațională Penală de la Haga. Presa olandeză scria în 2018 că activitatea administrativă a lui Herman von Hebel ar fi fost afectată de ilegalități și ar fi cauzat prejudicii Curții Internaționale Penale în valoare de cel puțin 760.000 euro".

Ulterior, Comisia Pre-Vetting a venit cu o reacție și a menționat că "de cînd și-a început activitatea în funcția de președinte al Comisiei Pre-Vetting în aprilie 2022, Herman von Hebel a lucrat în total cinci zile la Curtea de Apel din Den Bosch. Pentru fiecare zi de ședință în instanță, Herman von Hebel a primit o indemnizație zilnică din partea Curții de Apel olandeze, funcția respectivă neoferind alte beneficii".

Și magistrata Victoria Sanduța a postat în rețelele sociale un mesaj, în care l-a numit pe Herman von Hebel "cal troian".

"Pe mine mă interesează, la modul cel mai serios, cine acum îşi asumă responsabilitatea?! Ce fel de parteneri de dezvoltare l-au propus pe el şi l-au verificat?! Ăsta poate fi calificat şi ca un mare scandal diplomatic!!! Cine ne-a adus CALUL TROIAN?!".

Redacția Noi.md a trimis o solicitare Comisiei Pre-Vetting pentru un comentariu în privința postării Cristinei Ciubotaru. Deocamdată, nu am primit vreun răspuns.

4
3
0
3
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe 31 august, în Moldova este sărbătorită în mod tradițional Ziua Limbii de Stat. Cum să păstrăm limba maternă, în condițiile globalizării și creșterii popularității limbilor străine?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав