Arşiţa stiri: 210
Jocurile Olimpice stiri: 271
Transnistria stiri: 1460

Un polițist a primit 60 de mii de lei recompensă. Află motivul

4 iul. 2018,, 10:40   Societate
2276 0

Ministerul Afacerilor Interne propune plafonarea stimulărilor financiare pentru agenții constatatori de contravenții.

Potrivit unui proiect de lege al MAI, expus spre consultări publice, stimulentele financiare, care în prezent constituie 25% din suma amenzilor încasate la bugetul de stat, nu vor depăși trei salarii medii lunare pe economie realizate în anul precedent. Prin aceeași inițiativă legislativă se propune excluderea stimulărilor financiare pentru contravențiile documentate prin intermediul Sistemului automatizat de supraveghere a circulației rutiere „Controlul traficului”, transmite IPN.

Autorii proiectului susțin că, prin stimularea financiară în mărime de 25% din amenzile aplicate, s-a decis favorizarea unor categorii de agenți constatatori din cadrul poliției. Însă, norma vizată comportă unele conotații cu caracter dezechilibrat, provocînd și eventuale riscuri de abuz de drept din partea agentului constatator care ar putea aplica amenzi cetățenilor în interesul său economic. Totodată, urmare analizei efectuate se constată că veniturile unor agenți constatatori sînt excesive în raport cu alte categorii de agenți constatatori, care se află într-o situație similară. În aceste condiții, MAI propune plafonarea veniturilor încasate în calitate de stimulare financiară.

În nota informativă a proiectului se menționează că în primul semestru al anului curent, în baza datelor Sistemului informațional automatizat de evidență a contravențiilor, dar și de către agenții constatatori din cadrul Inspectoratului General al Poliției, au fost aplicate amenzi în sumă totală de peste 137,3 milioane de lei, în bugetul de stat fiind încasate peste 54 de milioane de lei. În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, se constată o majorare a sumei amenzilor aplicate cu 21%. În calitate de stimulente financiare pentru primul semestrul, agenților le-a fost acordată suma de 16,6 milioane de lei.

Potrivit autorilor proiectului, de rînd cu succesele înregistrate pe plan financiar se reliefează anumite inconsecvențe sub aspect profesional și motivațional în interiorul efectivului polițienesc. Urmare analizei efectuate s-a constatat că printre agenții constatatori care au beneficiat de cele mai mari stimulări financiare sînt angajații poliției din cadrul Centrului unic de monitorizare și coordonare (CUMC), ale căror stimulări financiare sînt în creștere stabilă.


În primul trimestru, suma încasată de către 21 angajați ai Centrului a constituit peste 340 de mii sau 6% din suma totală alocată în trimestrul respectiv. Astfel, suma maximă revenită unui angajat a fost de peste 24 de mii de lei, iar suma minimă – puțin peste 3 mii de lei. În cel de-al doilea trimestru, suma încasată de către 24 de angajați a constituit aproape 745 de mii de lei sau 10% din suma totală alocată în trimestrul respectiv. În acest caz suma maximă revenită unui angajat a fost de aproape 60 de mii de lei, iar suma minimă – aproape 5 mii de lei.

Potrivit MAI, comparînd condițiile în care este desfășurată procedura contravențională de către angajații poliției din cadrul CUMC cu cele ale altor agenți constatatori din alte subdiviziuni polițienești, se evidențiază o serie de împrejurări ce defavorizează ultimele categorii de agenți. În calitate de exemplu se dă lipsa necesității de a colecta probe pentru a demonstra vinovăția contravenientului, condițiile de infrastructură și mediu, lipsa contestațiilor în instanțele de judecată etc. La fel, se precizează că documentarea contravențiilor de către angajații din cadrul Centrului durează în medie 2-3 minute pentru întocmirea procesului verbal.

Odată fiind adoptate, modificările propuse urmează să intre în vigoare începînd cu 1 octombrie 2018.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав