Cutremure stiri: 508

Istoria unei moldovence care a învins cancerul

15 oct. 09:01   Societate
6 ore in urma 1737 0

Numărul femeilor diagnosticate cu cancer mamar a scăzut, în 2023, în premieră pentru ultimii ani, în pofida faptului că numărul bolnavilor cu tumori maligne este în creștere.

Medicii presupun că moldovencele au devenit mai responsabile. Este ipoteza pe care vor să o creadă toți cel puțin acum, în luna conștientizării cancerului mamar. Pe durata lunii octombrie, autoritățile din sănătate vor să ne convingă de faptul că doar amînarea vizitei la medic ne poate scurta viața.

„Eu așa, am un fel de caracter că nu am atras atenția, nu am lăsat mîinile în jos că gata, e sfîrșitul, nu! M-am luat în mîini, m-au încurajat și medicii m-au încurajat toți din jur, am putut și am biruit.”

Nadejda avea doar 45 de ani atunci cînd a fost diagnostică cu cancer la glanda mamară. La 27 de ani distanță, își amintește de momentele în care credea că totul se năruie în jur.

„La mine s-a umflat pieptul, acolo s-a făcut de o dată ca o piarjă și eu am stat acasă, nu m-am dus jumătate de an, deamu era culmea și vrei nu vrei, m-am dus. Cînd m-am dus acolo, ba spuneau că e tîrziu, ba nu știu ce dar am avut noroc de o doctoriță tare bună.”


Atunci nu știa că Dumnezeu i-a pus deoparte mai multe zile decît doctoriței care a avut grijă ca tumoarea să nu se extindă.

„Deja nu e aceea, știi cum, dacă e tăiat cu cuțitul înapoi nu mai adaugi ce ai pierdut, dar lupt, așa, mîna îmi este umflată tare, dar ce să facem? luptăm, încă cît or fi zile.”

De dragul copiilor și în așteptarea nepoților, Nadejda a trecut prin trei operații, chimioterapii și tratamente care păreau interminabile. După jumătate de an, a apărut și lumina din capătul tunelului. Femeia a început să se simtă mai bine, iar investigațiile au arătat că tumoarea nu se extinde prin organism, iar mai tîrziu a început remisia.

Medicii spun că depistarea din timp a bolii crește rata de vindecare, iar unica soluție este prevenirea. Controlul de rutină al oricărei femei trebuie să înceapă de la 19-20 de ani.

„Pînă la 40 de ani controlul de rutină se face ecografic și clinic, după 40 de ani se face examenul mamografic și după necesitate, în cazul apariției cărorva întrebări, atunci acest examen poate fi desfășurat.”

Printre simptomele care par a fi nesemnificative, specialiștii spun că se regăsește oboseala frecventă și schimbul gustului. Adresarea la medic în aceste situații permite depistarea cancerului într-un stadiu.

„Atunci cînd apare simptomatica la nivelul glandei mamare, sau simptomatica locală, noi vorbim deja despre prezența unei formațiuni de volum care fie se palpează, fie se vede cu ochiul liber.”

Medicina nu-și poate explica factorii ce cauzează cancerul. Este cert, însă, că rata de îmbolnăvire în familiile în care au mai fost înregistrate tumori este mai mare. Altfel spus, factorul ereditar ar fi unul dintre motive.

În Republica Moldova, cancerul mamar este cea mai răspîndită formă de tumori printre femei. În 2023 au fost înregistrate peste 1250 de cazuri noi, cu 50 mai puține față de anul precedent. În prezent la evidența medicilor de la Institutul Oncologic sînt aproape 12 mii de femei, iar jumătate dintre acestea luptă pentru viață de cel puțin cinci ani.

4
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав