Andrei Zagoreanu din satul Dănceni are peste 150 de stupi. Recoltarea mierii o face cu mare atenție și în condiții speciale.
„Mierea este căpăcită în fagurii de albini şi asta ne spune că mierea este maturizată. Umiditatea nu trebuie să fie mai mare decît 20% şi în cazul acesta s-ar putea de scos fagurii la extracţie”, spune apicultorul.
O parte din miere este lăsată în stupi pentru hrana albinelor în timpul iernării. În plus, se adaugă sirop sau turte proteice pentru a compensa mierea colectată, notează Noi.md cu referire la tvrmoldova.md.„Odată ce se sfîrşeşte culesul productiv, de nectar în natură, albinele devin mai pasive. Nu sînt atît de active, nu lucreză aşa de mult, matca nu mai depune atît de multe ouă şi albinele nu se nasc în aşa număr. E important ca apicultorul să intervină cu nişte hrăniri acum în pripă la sfîrşitul sezonului ca să menţină ponta mătcii la nivel ridicat”, a precizat Andrei Zagoreanu.
O atenție sporită acordată acum asigură viața stupului și pentru anul următor.
În Republica Moldova. sînt înregistraţi peste 7 mii de apicultori care produc anual pînă la 5 mii de tone de miere. Peste 3500 de tone ajung la export.
Adăuga comentariu