X 
Cutremure stiri: 502

Popovici: ” Cine va purta responsabilitate pentru gafele comise”

5 feb. 2022,, 15:38   Societate
3109 1

În timp ce zilnic sînt înregistrate mii de cazuri noi de COVID-19, autoritățile anunță că de luni elevii din toată țara revin la ore, decizie nechibzuită din punctul de vedere al fostului Ministrul al Educației, Tineretului și Sportului, Corneliu Popovici.

Într-o postare pe pagina sa de facebook, acesta se întreabă cine va răspunde pentru gafele comise.

”În timp ce copiii noștri se numără printre categoriile cele mai vulnerabile la Coronavirus, ei sînt, pe de altă parte, printre cei mai afectați de măsurile luate de autoritățile publice pentru a limita virusul.

La 7 februarie elevii și cadrele didactice revin în sălile de clasă. Este o a două revenire după cea din 10 ianuarie, cînd copii și profesorii s-au întors din vacanța de iarnă, iar Moldova intra într-un nou val al Pandemiei. La acel moment, autoritățile încă nu au adoptat un set de măsuri stabil pentru stoparea noului val în comunităţile şcolare, iar unele acțiuni care și-au demonstrat eficiența în mai multe state au fost ratate.

Ca urmare, în cea de-a doua săptămînă de studii, în comparație cu prima, numărul cazurilor noi de infectare printre elevii școlilor a crescut de 6,7 ori (de la 171 la 1139), iar a cazurilor active de 5,2 ori (de la 289 la 1504). Și numărul cazurilor noi de infectare a cadrelor didactice a crescut de 4,3 ori (de la 84 la 361), iar a cazurilor active de 4,5 ori (de la 133 la 591)”, scrie Popovici.


Potrivit lui , la doar două săptămîni de la începerea semestrului, pe 24 ianuarie, odată cu creșeterea bruscă a numărului de infectați în rîndul elevilor și cadrelor didactice, autoritățile au decis trecerea întregului sistem de învățămînt în online, fără nicio soluție la problemele sistemului ce țin de asigurarea calității studiilor, semnalate pe parcursul ultimilor doi ani.

”Dacă pe 24 ianuarie, cînd a fost decisă trecerea în online, numărul cazurilor noi de infectare cu COVID 19 confirmate era de 2834, astăzi, cînd a fost luată decizia de revenire la formatul cu prezență fizică în școli, au fost atestate 5212 cazuri noi (cu 2378 mai multe), mii de copii și sute de profesori fiind infectați.

Cea de-a doua revenire se petrece din nou în condițiile lipsei unui algoritm elaborat de autorități, care să stea la baza deciziei privind modul în care se vor desfăşura orele de curs, se va asigura calitatea studiilor și se va garanta siguranța elevilor și cadrelor didactice.
Care este logica deciziilor luate de autorități în ultima perioadă?

Cine a evaluat riscurile acestor decizii?
Cine va purta responsabilitate pentru gafele comise, pentru eventualele creșteri a numărului de îmbolnăviri și decese, pentru rănile sufleteşti şi pagubele materiale pe care le au de suportat elevii, cadrele didactice și părinții?!

Nu, nu e trist. E dramatic”, concluzionează el.

Educația este Cenușăreasa căreia doar i se spune ,,prioritate". Educația noastră e bătrînă și obosită - nu cade în comă doar datorită celor circa 50% pedagogi de peste 50 de ani...da, tot ei cei care au stat pe baricade cînd nu primeau salariu timp de 3 luni. Educația noastră e păpușa preferată a politicienilor. Educația noastră, adeseori, e un spațiu de experimente și plagieri după modele străine. Educația noastră e profund afectată de indiferență și de așa-zișii ,,experți" pe care nu-i doare sufletul de ce se întîmplă în interiorul unei școli. Tradițional, în Educația din Republica Moldova e rentabil pentru mulți să șteargă memoria instituțională…

Ce va urma?

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав