Arşiţa stiri: 228
Transnistria stiri: 1464
Preşedintele stiri: 4138

Poetul Andrei Ciurunga a fost comemorat la 100 de ani de la naștere

2 noi. 2020,, 15:33   Societate
5019 0

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a organizat recent vernisarea expoziției de carte și medalionul literar dedicat poetului Andrei Ciurunga, informează Moldpres.

Expoziția conține cărți ale lui Andrei Ciurunga (inclusiv placheta de debut a poetului, ”Melancolie”, semnată cu pseudonimul Robert Cahuleanu și publicată la Cahul în 1936), fotografii, scrisori, piese de artă plastică etc.

În cadrul evenimentului, a avut loc lansarea cărții ”Corespondență Andrei Ciurunga-Constantin Reabțov” (editor: Ionel Novac, București, 2020) și vizionarea filmului ”Andrei Ciurunga”, pe care l-a realizat Valeriu Clapco (muzeograf) în timpul vizitei pe care i-au făcut-o Mihai Cimpoi și Gheorghe Cincilei lui Andrei Ciurunga, la București.

Criticul literar Lucia Țurcanu, director adjunct al Muzeului Național de Literatură ”Mihail Kogălniceanu”, a menționat că, născut la Cahul la 28 octombrie 1920, refugiat la Brăila în 1944, apoi stabilit la București, deținut la Jilava și în lagărele „cumplitului Canal” (1950-1954), pentru „crima de uneltire împotriva păcii”, apoi la Balta Brăilei și Gherla (1958-1964) pentru că a lăsat să circule poemele concepute la Canal, Andrei Ciurunga (la naștere, Robert Eisenbraun), cunoscut și ca Robert Cahuleanu (pseudonim la care i s-a „sugerat” să renunțe în 1946), a publicat în timpul vieții peste douăzeci de volume de versuri.

În context, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a precizat că la Cahul va fi dezvelit un bust al regretatului poet.


La rîndul său, Vasile Malanețchi, unul din curatorii expoziției, a subliniat că împlinirea unui secol de la nașterea scriitorului Andrei Ciurunga este un eveniment ce nu putea fi trecut cu vederea.

La sfîrșitul manifestării, directorul instituției, scriitoarea Maria Șleahtițchi, a atras atenția că expoziția conține documente inedite, care abia urmează să fie valorificate.

Expoziția va fi deschisă pînă la 10 ianuarie 2021.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe 31 august, în Moldova este sărbătorită în mod tradițional Ziua Limbii de Stat. Cum să păstrăm limba maternă, în condițiile globalizării și creșterii popularității limbilor străine?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав