X 
Cutremure stiri: 506

La Chişinău, a avut loc prezentarea Programului de Cooperare Moldova-Rusia

27 noi. 2018,, 15:40   Societate
2488 1

"Noi piețe și tehnologii – oportunitate de dezvoltare a cooperării inovatoare între Moldova și Rusia", anume aşa este întitulat programul prezentat la Chișinău.

Potrivit informaţiei difuzate de agenţia Infotag, în cadrul ceremoniei de prezentare, șeful filialei „Rossotrudnicestvo” din Moldova, Mihail Davîdov, a declarat că organizația pe care o reprezintă este clientul-coordonator al acestui proiect, propus pe dimensiunea cooperării interstatale a statelor-membre CSI.

„La Chișinău, „Rossotrudnichestvo” colaborează demult și cu succes cu reprezentanții Academiei de Științe (AŞ) și mai multe institute din structura sa. În cadrul programului propus, ne așteptăm la o continuare a promovării a ramurilor științifice”, a spus el.

Consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul Educaţiei, Ştiinței și Culturii, Corneliu Popovici, consideră că centrele de cercetare cunoscute din Rusia, încă din perioada sovietică, au jucat un rol imens în dezvoltarea gîndirii științifice în Moldova.

„Chiar și clădirea în care ne aflăm acum, a fost construită în acea perioadă. Din păcate, numărul programelor științifice realizate de comun cu Rusia s-a redus în ultimii ani, totuşi noi aşteptăm ca acest proiect,domeniul ştiinţific din cele două state va fi relansat. Știința moldovenească are nevoie de un progres, prin urmare este necesară implementarea de noi programe în domeniul inovării”, a declarat el.


Şeful direcţiei cooperare cu statele CSI ale Agenției Federale „Rossotrudnichestvo”, Serghei Malenko, a menționat că cercetările și realizările moldovenești nu au fost date uitării la Moscova.

„La programul în cauză, pe lîngă FR, s-au alăturat deja Kazahstan și Belarus. Contăm să realizăm o interacțiune cu cercetătorii moldoveni, reprezentanţi ai științelor agricole, fizicii și biologiei, chimiei și disciplinelor de mediu. Acum, mai mult decît oricînd, este nevoie să ne mişcăm pe calea restaurării legăturilor de odinioară în știință", a sugerat oficialul.

Vicepreședintele AŞ din RM, Ion Tighineanu, a remarcat că doar prin intermediul unui singur fond de cercetare rus, în perioada 2008-2010, au fost promovate lucrări ale cercetătorilor ruși și moldoveni în cadrul a 88 de proiecte.

„Puțin mai tîrziu, au fost lansate încă opt proiecte cu participarea Fundației pentru Cercetări Umanitare din FR. În cadrul acordului încheiat între FR şi Comisia Europeană, a fost aprobat proiectul EraNetRus +. Se lucrează la trei proiecte în cadrul acestei subvenții europene. Totuşi, oamenii de știință lucrează nu numai în cadrul programelor CSI sau ale UE. Sîntem adepţii fermi ai poziţiei potrivit căreia știința nu are granițe și aceasta trebuie să se dezvolte plenar”, a subliniat reprezentantul AŞ RM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав