Cutremure stiri: 502

Festivalul Scrînciobul Pascal în satul Izbişte

29 apr. 2019,, 16:28   Societate
2624 0

Ziua de Paşte i-a adunat pe locuitorii din Izbişte, Criuleni împreună.

Aceştia au sărbătorit cea de-a şasea ediţie a Festivalului "Scrînciobul Pascal". De la mic la mare şi îmbrăcaţi în straie naţionale toţi sătenii au venit la sărbătoarea din parcul din centrul satului unde au fost instalate două scrînciobe.

Mătuşa Eugenia îşi aminteşte cu nostalgie cum l-a cunoscut pe soţul ei, acum 40 de ani, chiar în ziua de Paşte, iar de atunci nu s-au mai despărţit. Ea povesteşte că plătea un ou roşu stăpînului pentru a mai petrece ceva timp în scrînciob cu viitorul soţ.

"Mi-am adus aminte, stăteam aşa cuprinşi, ne mai sărutam cîte odată. De zece ori ne-am dat în scrînciob. A unspezecea oară dorea să mă fure mireasă. Îmi promitea marea cu sarea. Cîte nu promite un flăcău la o fată mare", a povestit mătuşa Eugenia.

Femeia spune că de atunci, ziua de Paşte mereu o petreceau la vecinul lor care avea un scrînciob: "Ne mai cuprindeam în scrinciobul cela, ne mai hărţuiem. Băieţii îl întorceu scrînciobul, grindei se numea pe atunci."

Nici meşterii din sat nu au stat acasă. Aceştia au venit cu tot felul de lucrări hand-made la expoziţia organizată în cadrul festivalului:

"Aşa tip de lucrări necesită foarte multă răbdare, trebuie să fii foarte atent. Veneiamin cu ajutorul nostru, cu ajutorul profesorului de Educaţia Tehnogică efectuează aceste lucrări. "

"Îmi place şi este o sursă de venit pentru mine. Nu este prima mea expoziţie, am participat la multe, îmi place".

Sătenii spun că evenimentul este un bun prilej pentru a se întîlni şi a se mai relaxa în perioada sărbătorilor pascale:

"În fiecare an venim, e frumos. Ţin minte de mic copil că tatăl nostru tot făcea scrînciob".

"Rar înainte care nu aveau scrînciobe, aveau cam în fiecare familiei, case, bucurau părinţii că alte jucărele noi nu le aveam."

"E o mare sărbătoare, data de Dumnezeu, am venit să vedem nepoţica, ne vedem cu prieteni, cu săteni, totul e bine".

Festivalul este organizat de autorităţile publice locale, care vor, astfel, să reînvie tradiţia întîlnirilor la scrînciob.

"Pe timpuri aşa şi era, familii întregi se adunau la hora satului, la scrînciob şi se legănau în scrînciob. Drept recompensă erau ouăle roşii", a menţionat Ion Plămădeală, primarul localităţii Izbişte.

"Am promis ceva timp în urmă cînd am avut întîlniri cu ei că timp de cîteva luni că platoul popular al satului Izbişte va fi modernizat. Eu deja identific resurse financiare ca să fie efectuată o construcţie modernă", a declarat Ion Ţurcan, preşedintele raionului Criuleni.

Atmosfera a fost întregită de mai multe colective artistice care au interpretat colinde pascale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав