Cutremure stiri: 506

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat pozitiv modificările ce vizează componența CSM

20 aug. 2021,, 11:34   Societate
2141 1

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat pozitiv și a venit cu cîteva propuneri la proiectul de lege prin care se modifică procedura de numire și alegere a membrilor CSM.

Astfel, potrivit avizului, Consiliul Superior al Magistraturii susține ideea de a exclude membrii de drept: ministrul justiției și Procurorul General din componența Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a asigura depolitizarea puterii judecătorești și pentru a asigura principiul independenței sistemului judecătoresc, notează tv8.md.

Totodată, CSM pledează pentru menținerea calității de membru de drept al Consiliului a Președintelui Curții Supreme de Justiție, care deține statut de judecător și prin prisma competențelor deținute este inițiat cu situația din sistemul judecătoresc, activitatea judecătorilor, informația aceasta fiind extrem de utilă pentru activitatea CSM-ului.

CSM susține poziția autorului proiectului prin care se propune ca membrii Consiliului din rîndul profesorilor de drept titulari să fie numiți de Parlament cu votul a 3/5 din deputații aleși.

Referitor la alin. (4): Șase membri din rîndul judecătorilor sînt aleși în Consiliul Superior al Magistraturii prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, după cum urmează: patru din cadrul judecătoriilor, unul din cadrul curților de apel și unul din cadrul Curții Supreme de Justiție. […], Consiliul Superior al Magistraturii consideră că pentru a respecta mai bine proporționalitatea, echitatea și reprezentativitatea judecătorilor din fiecare nivel de instanță, numărul judecătorilor aleși la Adunarea Generală a Judecătorilor ar trebui să fie în felul următor: 3 judecători din cadrul judecătoriilor, 2 judecători din cadrul curților de apel și 1 judecător din cadrul Curții Supreme de Justiție.


Consiliul Superior al Magistraturii susține ideea că pentru a respecta principiile aplicate într-un stat de drept ce se referă la asigurarea realizării practice a principiului autoadministrării puterii judecătoreşti, este necesar ca Adunarea Generală a Judecătorilor să fie considerată deliberativă dacă numărul de judecători participanți este de cel puțin 2/3 din numărul judecătorilor în exercițiu.

Această propunere vine în concordanță și cu criteriile de selectare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din rîndul profesorilor de drept titulari, cu privire la care, în proiect se propune să fie numiți de Parlament cu votul a 3/5 din deputații aleși.

Precizăm că, în ședința din 13 august, cu votul majorității deputaților prezenți în sala ședințelor plenare, a fost aprobat, în prima lectură, proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative care prevede modificarea procesului de reglementare a alegerii și numirii membrilor în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав