X 
Cutremure stiri: 506

Parlamentul UE cere începerea negocierilor de aderare a R.Moldova la Uniunea Europeană

19 apr. 2023,, 14:19   Politică
3154 0

Parlamentul European cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, despre aceasta anunță deputatul european Siegfried Mureșan.

„Plenul Parlamentului European tocmai a votat o rezoluție, co-semnată de mine, în care cerem începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană pînă la finalului anului 2023, după îndeplinirea celor nouă recomandări enunțate de Comisia Europeană.

Rezoluția a fost adoptată cu largă majoritate, 555 voturi pentru, 49 împotrivă și 26 abțineri, ceea ce arată că integrarea europeană a Republicii Moldova se bucură de sprijinul europarlamentarilor din toate colțurile Europei și din toate grupurile politice proeuropene.

Moldova este foarte importantă pentru siguranța noastră, a tuturor țărilor din Uniunea Europeană. Iar cel mai sigur mod prin care putem asigura stabilitatea pe termen lung a Republicii Moldova, dar și a noastră, a tuturor, este integrarea europeană a țării”, se arată într-un comentariu al eurodeputatului.

În același timp, potrivit lui Mureșan, aderarea la Uniunea Europeană este lucrul pe care și-l doresc cetățenii Republicii Moldova și este un lucru pentru care autoritățile de la Chișinău au muncit foarte mult în ultimul an, realizînd progrese importante în direcția reformelor necesare integrării europene.


”Parlamentul European, în rezoluția adoptată, cerem ca instituțiile europene să crească ajutorul financiar și tehnic acordat Republicii Moldova în următoarea perioadă, atît pentru implementarea reformelor necesare integrării europene și adoptarea de noi de măsuri de sprijin pentru oameni, cît și pentru combaterea dezinformării, manipulării...

Concret, cerem Comisiei Europene să vireze Republicii Moldova cît mai repede restul fondurilor din asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro adoptată în 2022, precum și sprijinul bugetar de 105 milioane de euro anunțat de Comisia Europeană în noiembrie 2022. De asemenea, așteptăm din partea Comisiei să propună cît mai repede noul pachet de măsuri de sprijin pentru Moldova solicitat de Consiliul European luna trecută. În același timp, noi, Parlamentul European, sîntem în curs de aprobare a unei noi asistențe macrofinanciare de 145 de milioane de euro pentru Moldova, pe care Comisia Europeană a propus-o la finalul lunii noiembrie. ”, spune deputatul european

Totodată, potrivit lui Mureșan, pentru a crește sprijinul pentru Moldova, deputații europeni solicită întărirea Hub-ului de Securitate al Uniunii Europene din Moldova, inclusiv prin creșterea alocărilor financiare pentru acest hub.

”Nu în ultimul rînd, vrem să ajutăm Republica Moldova prin intensificarea relațiilor comerciale cu Uniunea Europeană și deschiderea totală a pieței europene pentru produsele și serviciile moldovenești. De aceea, solicităm liberalizarea totală a comerțului dintre Uniunea Europeană și Moldova și integrarea graduală a Republicii Moldova în Piața Unica a UE. Adoptînd aceste măsuri comerciale cît mai repede, ne asigurăm că cetățenii Republicii Moldova vor simți mai repede beneficiile integrării europene, înainte de aderarea propriu-zisă la Uniunea Europeană”, concluzionează Mureșan

8
0
0
0
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав