X 
Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Gavrilița, despre reglementarea transnistreană: „Cea mai vulnerabilă problemă este întotdeauna cea de demilitarizare”

13 ian. 2023,, 09:30   Politică
3194 2

Șefa Executivului din Republica Moldova, Natalia Gavrilița, susține că în procesul de reglementare transnistreană, cea mai vulnerabilă problemă este întotdeauna cea de demilitarizare.

Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la postul Vocea Basarabiei.

Prim-ministra afirmă că integrarea care s-ar întîmpla după 30 de ani de separatism care trebuie să vină cu demilitarizarea regiunii și să fie respectate angajamentele internaționale de retragere a trupelor, transmite agora.md.

„Este un subiect de negociere în primul rînd între Chișinău și Tiraspol, dar este vorba despre preluarea controlului real asupra unui teritoriu care nu a fost sub controlul autorităților constituționale. Odată ce vorbim despre demilitarizare, trebuie să vorbim despre integrarea unor anumite sisteme, de exemplu, introducerea leului sau integrarea sistemelor fiscale. Cea mai vulnerabilă problemă este întotdeauna cea de demilitarizare”, a declarat Natalia Gavrilița.

Totodată, șefa Cabinetului de miniștri punctează că există riscuri pentru securitatea Republicii Moldova.


„Trebuie să fim pregătiți pentru diverse scenarii și cu asta se și ocupă Biroul de Reintegrare. (...) Atîta timp cît avem o regiune separatistă, există riscuri, mai ales cu un contingent militar străin pe teritoriul acestei regiuni. În același timp, noi, de la începutul războiului tratăm ca adulții, în mod matur această situație și sîntem ghidați de obiectivul suprem: să menținem pacea și stabilitatea pe teritoriul Republicii Moldova. Aceasta înseamnă că am menținut formatele bilaterale de negocieri, am discutat, am avut ședințele grupurilor de lucru, care sunt pe domenii sectoriale”, a mai menționat prim-ministra.

Mai mult, Gavrilița susține că autoritățile de la Chișinău nu vor interveni în datoria consumului de gaze naturale a stîngei Nistrului.

„Aceasta nu poate fi pusă pe umerii cetățenilor Republicii Moldova, pentru această datorie a fost ceată exclusiv grație deciziilor Gazprom”, a mai spus Prim-ministra.

3
1
0
0
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?