X 
Cutremure stiri: 505

Gavrilița, despre negocierile cu Gazprom: „Se înregistrează un anumit progres”

28 oct. 2021,, 17:06   Politică
4084 6

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, aflată într-o vizită oficială la Bruxelles a menționat astăzi că există un anumit progres în negocierile care au loc la Sankt Petersburg între autoritățile de la Chișinău și reprezentanții Gazprom. Alte detalii nu a oferit.

„Vicepremierul Andrei Spînu se află în aceste zile la Sankt Petersburg, negocierile au loc, se înregistrează un anumit progres în aceste negocieri. În același timp ne dorim să găsim și alte alternative pe termen lung. Vreau să subliniez aici că nicio țară nu-și asigură volumul integral de gaze naturale de pe piața zilnică de spot. Este la moment o piață care nu permite nici celor mai bogate țări să acceseze tot volumul la asemenea prețuri”, a menționat prim-ministra, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

Ieri, Alexei Miller, Președintele Comitetului de Management Gazprom, cu Andrei Spînu, Viceprim-ministru și Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, și Vadim Ceban, Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz s-au întrunit la Sankt Petersburg, în cadrul unei noi runde de negocieri.

Comisia Europeană a anunțat ieri despre acordarea sumei de 60 milioane euro pentru a ajuta Republica Moldova în depășirea crizei gazelor.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat la telefon cu Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Subiectul discuției s-a axat pe problema aprovizionării cu gaze naturale cu care se confruntă Republica Moldova.


Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că șefa statului Maia Sandu se implică în procesul de negociere privind achiziționarea de gaze naturale, însă rolul principal conform atribuțiilor îi revine Guvernului.

Republica Moldova a intrat în stare de urgență în contextul crizei energetice pe 22 octombrie pentru o perioadă de 30 de zile. Prim-ministra a declarat că este necesară instituirea stării de urgență „ca să poată deroga de la anumite proceduri și anumite legi”.

Din 14 octombrie Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав