Cutremure stiri: 506

Igor Dodon, la Baku: Nu vrem să fim victime ale unor „tranzacții” necinstite

14 mar. 2019,, 11:10   Politică
2268 0

Preşedintele ţării, Igor Dodon, întreprinde în aceste zile o vizită în Azerbaidjan, acolo unde paricipă la Forumul Internațional de la Baku -„VII Global Baku Forum 2019 – O Nouă Politică Externă”.

Şeful statului a ţinut un discurs prin care a subliniat principiile de bază ale strategiei prezidențiale de promovare a unei politici externe echilibrate cu respectarea statutului de neutralitate permanentă a Moldovei.

"Am menționat că noi trebuie să declarăm în mod deschis și ferm inacceptabilitatea escaladării în continuare a contradicțiilor în lume. Nu vrem să fim victime ale unor „tranzacții” necinstite. Trebuie să ne exprimăm ferm atașamentul față de angajamentele stabilite în Statutul Națiunilor Unite și să respectăm cu strictețe principiile fundamentale ale Actului Final de la Helsinki. Considerăm periculoasă o astfel de evoluție a evenimentelor în care normele și regulile relațiilor internaționale care s-au format de-a lungul anilor sînt distruse", a declarat Dodon.

"Astăzi, Moldova promovează cu adevărat relații comerciale reciproc avantajoase pe baza Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și se bucură, de asemenea, de avantajele Zonei de liber schimb din CSI. În acest context, subliniez că statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice, obţinut de Moldova în 2018, deschide noi perspective.

În domeniul asigurării securității naționale și apărării, intenționăm să dezvoltăm și să consolidăm statutul constituțional al neutralității permanente a Republicii Moldova, prin care ne străduim să atingem cîteva obiective", a continuat şeful statului.


Igor Dodon spune că în acest context a decis să sprijine inițiativa privind convocarea, în anul 2021, a Summitului șefilor de state membre ale OSCE.

"Este timpul să analizăm perioada de 10 ani ce s-a scurs după summitul precedent și să punem bazele strategice ale viitorului sistem de securitate paneuropeană în spațiul OSCE", a adăugat preşedintele ţării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав