Arşiţa stiri: 232
Transnistria stiri: 1421
Preşedintele stiri: 4130

Candu aduce exemplul lui Trump: Nu doar noi am recurs la acest mecanism

1 aug. 2018,, 11:49   Politică
3122 8

Reacția critică a partenerilor externi la proiectul legii privind declararea voluntară și stimularea fiscală propus de guvernare l-a uimit pe spicherul Andrian Candu, notează Noi.md.

În opinia lui, atît delegație UE la Chișinău, cît și Ambasada SUA au avut o reacție precipitată, fără a avea suficient timp la dispoziție pentru a analiza propunerile guvernării privind declararea voluntară a bunurilor. Politicianul a menționat că îngrijorările experților la acest capitol sînt neîntemeiate.

„Timpul de reacție al unor parteneri a fost foarte scurt și rapid. Noi nici nu am reușit să aprobăm legea, încă nici nu a fost semnată, dar deja sînt anumite reacții. Există o neînțelegere a proiectului votat de Parlament. Cît privește declararea voluntară a bunurilor – au fost introduse mecanisme pentru prevenirea corupției, a spălării banilor. Există categorii de cetățeni care nu vor beneficia de acest instrument. Există și directive europene care vor fi respectate”, a explicat Candu.

Demnitarul a menționat că inițiativa declarării voluntare a bunurilor este o modalitate eficientă de a aduce economia subterană în economia reală. Potrivit lui, cei care astăzi acuză guvernarea de interese obscure au elaborat anterior inițiative mult mai riscante decît cea propusă în prezent.

„În 2012 a fost făcută o amnistie a capitalului. Ministrul Finanțelor din acea perioadă, Neguța, care se dă mare și tare, a promovat o liberalizare de capital și cetățenii puteau să declare pînă la 1 milion de lei fără să facă dovada provenienței acestor bani. Peste 25 de mii de cetățeni și-au declarat acel milion, bani pe care statul nu i-a văzut și nu a beneficiat nicicum de ei. Iată aceea a fost o adevărată spălătorie de bani”, a spus Candu.


Democratul a mai precizat că nu doar Republica Moldova recurge la mecanisme de declarare voluntară a bunurilor și stimulare fiscală, dar și țări avansate precum SUA, Italia, Germania.

„Trump a făcut o astfel de acțiune în luna martie. În Italia stimularea fiscală a avut loc în 2011 și Germania a procedat la fel”, a conchis el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe 31 august, în Moldova este sărbătorită în mod tradițional Ziua Limbii de Stat. Cum să păstrăm limba maternă, în condițiile globalizării și creșterii popularității limbilor străine?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав