Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Primele constatări după audierile parlamentare în cazul ”Open Dialog”

2 noi. 2018,, 14:30   Politică
2528 1

Astăzi au avut loc audieri în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune în politica internă a Republicii Moldova a Fundației ”Open Dialog”. Printre cei audiați au fost reprezentanți ai SIS, ai Procuraturii Generale, MAI și CEC, notează Noi.md.

S-a constatat că există nu una, dar mai multe ONG-uri din străinătate care au desfășurat activități ce contravin legilor moldovenești și ar putea reprezenta amestec în politica internă a Republicii Moldova. Totodată, există suspiciuni de finanțări ilegale ale unor organizații politice și ale unor politicieni din țara noastră.

Pe lîngă gruparea de ONG-uri formată în jurul Fundației ”Open Dialog”, informațiile relevă și posibila implicare a unor companii în acest caz.

Avînd în vedere importanța informațiilor furnizate de instituții, Comisia a cerut detalii suplimentare pentru a înțelege modul în care a acționat această grupare de ONG-uri străine pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, Comisia a dorit să înțeleagă în ce măsură informațiile apărute în mass-media privind legăturile acestor ONG-uri cu servicii secrete străine, persoane implicate în fraude bancare în țara noastră și politicieni moldoveni sînt susținute de informații oficiale. Răspunsurile primite urmează a fi analizate și prezentate în raportul final al Comisiei.


În continuare la audieri au fost invitați reprezentanții unor organizații care figurează în raporturile instituțiilor de stat, dar vor fi invitați și reprezentanți ai societății civile.

Comisia de anchetă a fost formată pentru elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept ale acuzațiilor de imixtiune din partea Fundaţiei „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) şi fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав