X 
Cutremure stiri: 506

Partidul PAS e indignat de decizia CEC-ului

24 iun. 2021,, 05:27   Politică
3139 8

Decizia Comisiei Electorale Centrale de a deschide doar 150 de secții de vot pentru cetățenii Republicii Moldova de peste hotare, în pofida faptului că au fost obligați de catre instanță organizeze nu mai puțin de 190 de secții, a provocat nemulțumiri și de această dată. Cu o reacție au venit reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate, care au spus că prin această decizie, CEC „a călcat în picioare dreptul la vot al cetățenilor” și „merge împotriva legii, a deciziilor judecătorești și a bunului-simț”.

Amintim că miercuri, 23 iunie 2021, membrii CEC au aprobat deschiderea a 150 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Decizia a fost luată după mai bine de opt ore de consultări, cu ușile închise, cu reprezentanții Ministerului de Externe (MAEIE).

În acest context, CEC a anunțat că „MAEIE a comunicat despre îndeplinirea condiției ce vizează obținerea acordului autorităților competente ale statelor străine, precum și a confirmat posibilitatea asigurării din punct de vedere logistic a procesului de votare, inclusiv identificarea președinților birourilor electorale ale secțiile de votare și sediilor acestora”.

Tot astăzi, membrii CEC și reprezentanții MAEIE s-au întrunit într-o ședință comună, unde a fost pus în discuție subiectul privind numărul secțiilor de votare în străinătate. Ședința s-a desfășurat cu ușile închise.

De menționat că, la sfîrșitul lunii mai, 2021, președintele CEC, Dorin Cimil, a dat asigurări că la alegerile parlamentare anticipate vor fi deschise mai multe secții de vot pentru diaspora comparativ cu scrutinul prezidențial de anul trecut. Acesta a spus că este examinată cifra de 190 de secții de vot, dar o decizie definitivă în acest sens va fi luată la data de 5 iunie.


Ulterior, membrii CEC, la inițiativa vicepreședintelui CEC, Maxim Lebedinschi, au votat deschiderea a doar 146 de secții, de vot, ceea ce a dus la nemulțumiri în rîndul societății civile și a politicienilor.

Contestările au ajuns pînă la CSJ. La 22 iunie, magistrații au obligat CEC să adopte o nouă hotărîre ce să decidă deschiderea a nu mai puțin de 190 de secții de votare, așa cum a propus Ministerul de Externe.

Pe site-ul Comisiei Electorale Centrale s-au înregistrat peste 100 de mii de moldoveni din diasporă pentru a vota la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie - cel mai mare număr de pînă acum.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав