X 
Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Analist politic: Dacă Ucraina devine țară-candidat, ea va deschide porțile și pentru R.Moldova

1 mar. 2022,, 07:19   Politică
5870 0

Urmare a semnării cererii de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană (UE), dacă Ucraina va deveni țară-candidat, atunci lucrul acesta va deschide porțile și pentru Republica Moldova.

Despre aceasta vorbește într-o postare pe canalul său de telegram, analistul politic Dionis Cenușă.

„Zelensky a semnat cererea de aderare la UE, invocînd art. 2 (valori UE) și art. 49 (aderare), specificate în Tratatul consolidat al UE. O astfel de decizie necesită unanimitate în Consiliu, un vot majoritar în Parlamentul European, urmat de negocieri și proceduri de ratificare. Nu există o procedură „rapidă”.

Totuși, Kievul este gata să transforme criza provocată de invazia rusă ca să oblige UE, din punct de vedere moral și politic, să ofere perspectiva aderării la UE, care va fi deschisă unui viitor proces de negociere. Dacă acțiunile lui Zelensky au sorți de izbîndă, atunci Ucraina poate deveni cel de-al șaselea candidat de aderare la UE după Albania (2014), Macedonia de Nord (2005), Muntenegru (2008), Serbia (2009) și Turcia (1999). Acest lucru va deschide porțile pentru demersuri de aderare din partea Georgiei și Moldovei”, a menționat el.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?