Cutremure stiri: 506

Popescu: „A fost un an extrem de dificil pentru regiunea noastră”

20 dec. 2022,, 10:45   Politică
3064 0

Pe final de 2022, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu încheie șirul de întrevederi cu omologii săi prin găzduirea la Chișinău a ministrului afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu.

„A fost un an extrem de dificil pentru regiunea noastră, pentru Ucraina, dar și Republica Moldova, dar împreună cu România continuăm să gestionăm consecințele acestui război.

Împreună cu România și țările membre ale Uniunii Europene, Republica Moldova a marcat o reușită istorică în anul 2022 – am devenit stat candidat pentru aderare la UE.

Am reușit împreună să organizăm în premieră ședința comună a legislativelor, să găzduim la Chișinău ședința comună a guvernelor noastre. Nu am să obosesc să reamintesc, inclusiv în spațiul public, că în drumul nostru de aderare la UE, Republica Moldova are doi ambasadori în fiecare capitală – cei ai Republicii Moldova precum și cei ai României. Interacțiunea fără precedent a diplomațiilor noastre, împreună cu efortul comun al șefilor de stat Maia Sandu și Klaus Iohannis, ai guvernelor și legislativelor noastre, ne-au permis să fortificăm parteneriatul strategic pentru integrare europeană și să întărim comunitatea noastră de limbă, istorie și cultură.

Constat că datorită acestor eforturi comune, relația noastră cu România este cea mai apropiată și puternică din ultimele 3 decenii. Despre susținerea concretă a României cunoaște fiecare comunitate și familie, indiferent de limba vorbită sau preferințele politice și geopolitice.” – a spus oficialul moldovean.


MAEIE precizează că aceste proiecte au un impact direct asupra îmbunătățirii calității vieții cetățenilor și lista este lungă.

Vicepremierul Nicu Popescu a vorbit cu ministrul de externe Bogdan Aurescu despre modalitățile de susținere a acestei tendințe și diversificare a comerțului nostru bilateral.

De asemenea, se lucrează și la deschiderea cât mai rapidă a podului de pontoane și a punctului de trecere al frontierei LeovaBumbăta. Totodată, oficialii au discutat despre avansarea pe subiectul inițierii construcției podului rutier Ungheni – Ungheni, liniei electrice Bălți – Suceava și a liniei Vulcănești – Chișinău.

Cooperarea Republica Moldova – România – Ucraina este un alt exemplu al diplomației active realizată printr-o reuniune trilaterală la Odesa ai miniștrilor de externe și ai energiei, unde a fost reconfirmat sprijinul ferm al Republicii Moldova pentru Ucraina și unde a fost abordată cooperarea în sectorul energetic și al integrării europene, dar și intenția de a organiza noi reuniuni 3+3.

„Sîntem recunoscători României și fiecărui român pentru tot suportul în calea reformelor și a consolidării rezilienței în drumul nostru ireversibil de aderare la Uniunea Europeană, alături de România.” – a conchis ministrul de externe Nicu Popescu.

4
1
0
0
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав