Cutremure stiri: 502

Certificatul de integritate pentru participare în alegeri ar putea fi anulat

23 iul. 2019,, 13:50   Politică
1934 1

Certificatul de integritate, care a fost necesar participanților la alegerile, se propune a fi exclus.

La audierile publice asupra proiectului de lege privind anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel pe liste de partid, desfășurate luni, 22 iulie, de către Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului, președintele comisiei, Sergiu Litvinenco, a spus că prezența certificatului de integritate nu și-a demonstrat eficiența la alegerile parlamentare din 24 februarie, transmite IPN.

Potrivit lui Sergiu Litvinenco, obținerea certificatului de integritate nu a fost o mare problemă, fiecare participant a intrat în posesia lui. Astfel, consideră că acesta nu a avut nicio valoare. Deputatul fracțiunii PAS, Blocul ACUM, a mai spus că eliberarea acestora în cazul alegerilor locale ar fi o irosire enormă a resurselor statului, în condițiile în care Autoritatea Națională de Integritate are doar nouă angajați.

În opinia lui Mihai Corj, liderul asociației Lex Sripta, semnarea unei declarații pe propria răspunderea poate înlocui certificatele de integritate.

Reprezentantul Partidului Politic „Partidul Nostru”, Ilian Cașu, a declarat că necesitatea prezentării certificatului de integritate a fost o invenție a fostei guvernări, pentru a se avantaja.

Liderul Partidului Politic Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a afirmat că solicitarea certificatului de integritate îngreunează participarea unui candidat în procesul electoral.

Amintim că anterior, ex-președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a atenționat autoritățile să anunțe data alegerilor, fie locale, parlamentare sau prezidențiale, cu mai mult de 60 de zile prevăzute de legislație. Potrivit șefei CEC, acest lucru este necesar pentru ca Autoritatea Națională de Integritate să ofere tuturor concurenților certificatele de integritate, procedura care poate dura pînă la 15 zile.

Dacă în cazul alegerilor prezidențiale numărul concurenților este de cîteva zeci de persoane iar în cazul alegerilor parlamentare – cîteva sute de persoane, atunci la scrutinul local candidează cîteva zeci de mii de persoane pentru fotoliile de primari și consilieri în cele circa 900 de primării, dar și pentru fotoliile de consilieri raionali.


De precizat că certificatul de integritate acordat de ANI este valabil doar trei luni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав