Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Sandu: La Bruxelles există o stare acută de îngrijorare cu privire la invalidarea alegerilor

4 iul. 2018,, 08:40   Politică
2963 0

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, susține că după întrevederea cu Johannes Hahn, comisarul UE pentru politica europeană de vecinătate și negocieri de extindere, poate afirma cu certitudine că la Bruxelles există o stare acută de îngrijorare cu privire la invalidarea alegerilor și derapajele guvernării de la principiile democratice.

Lidera PAS, alături de colegii din Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Liberal Democrat din Moldova, a avut mai multe întrevederi cu oficiali europeni la Strasbourg, transmite IPN.

Maia Sandu menționează într-un mesaj pe Facebook, publicat după întrevederea cu Johannes Hahn, că Uniunea Europeană nu va sprijini un regim antidemocratic și anticetățenesc, iar consecințele nefaste nu vor întîrzia să apară. „Comportamentul iresponsabil al guvernării îndepărtează Moldova de UE. Noi, toți cetățenii Republicii Moldova, trebuie să ne opunem instaurării unei dictaturi și izolării țării noastre de Europa”, susține politiciana.

La sfîrșitul zilei de marți, 3 iulie, Maia Sandu, Andrei Năstase și Viorel Cibotaru au avut o întrevedere cu președintele Consiliului European, Donald Tusk. Maia Sandu menționează că i-au vorbit oficialului despre situația critică ce s-a creat în Republica Moldova după deciziile abuzive de invalidare a rezultatelor alegerilor și de anulare a scrutinului și despre pericolele pe care le reprezintă regimul actual pentru cetățenii țării. „Domnul Tusk ne-a asigurat că situația din Republica Moldova este prioritară pentru instituțiile Uniunii Europene și că acestea vor face tot posibilul pentru a proteja cetățenii țării noastre”, afirmă lidera PAS.

Cei trei politicieni au avut o întîlnire la Strasbourg și cu eurodeputata conservatoare poloneză, Anna Elżbieta Fotyga. „Situația din Republica Moldova, după anularea și revocarea alegerilor pentru Primăria Chișinău, se îndreaptă într-o direcție foarte periculoasă”, a declarat europarlamentara, citată într-un comunicat de presă al PPDA.


Liderii PAS, PPPDA și PLDM au avut o întrevedere și cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. Potrivit liderei PAS, discuția a fost una importantă, în cadrul căreia a demascat falsurile guvernării, care încearcă să mintă partenerii internaționali precum că invalidarea alegerilor a avut loc din cauza legislației.

„Guvernarea încearcă să falsifice adevărul, dezinformînd partenerii de dezvoltare, precum că alegerile locale noi din Chișinău au fost invalidate din cauza legislației, care necesită amendamente. Or, adevărul este altul: guvernarea nu poate accepta ca un om anti-sistem să acceadă la conducerea Primăriei municipale, dezvăluind și stopînd schemele de corupție ale mafiei imobiliare din capitală”, a declarat Andrei Năstase, citat într-un comunicat de presă al PPDA.

Politicienii din opoziția de la Chișinău au transmis oficialilor europeni Rezoluția votată la protestul din 1 iulie, din Piața Marii Adunări Naționale, prin care se cere confirmarea legalității alegerilor locale noi din Chișinău, anularea sistemului electoral mixt, tragerea la răspundere a judecătorilor care au decis invalidarea alegerilor locale din Chișinău. Potrivit Rezoluției, în cazul în care guvernarea nu va iniția imediat acțiunile necesare pentru îndeplinirea revindecărilor în cadrul actualei sesiuni parlamentare, vor fi întreprinse acțiuni pașnice de nesupunere civică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?