X 
Cutremure stiri: 506

Comisia de la Veneția va face o evaluare juridică a ultimelor evenimente din R. Moldova

10 iun. 2019,, 09:19   Politică
3144 0

Comisia de la Veneția a Consiliului Europei (CoE) va analiza ultimele evenimente din Moldova, inclusiv dizolvarea parlamentului, și va oferi o evaluare juridică. Despre acest lucru a anunțat duminică purtătorul de cuvînt al CE, Daniel Holtgen.

"Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a cerut o încheiere urgentă a Comisiei de la Veneția cu privire la ulitmele decizii, inclusiv asupra condițiilor de dizolvare a parlamentului moldovenesc", a scris Holtgen pe Twitter.

Parlamentul Moldovei, din momentul alegerilor din 24 februarie, a încercat să formeze o coaliție de guvernare și guvernul. Doar că la 8 iunie socialiștii s-au înțeles cu blocul Acum să se opună Partidului Democrat din Moldova (PDM), care a controlat fostul parlament și cabinetul de miniștri, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Președinte al parlamentului a fost aleasă Zinaida Greceanîi, liderul socialiștilor, iar guvernul a fost format sub conducerea prim-ministrului Maia Sandu, care este președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, membru al blocului ACUM.

Imediat după aceasta, PDM a făcut apel la Curtea Constituțională (CC), solicitînd evaluarea legalității acestor acțiuni de către fracțiunile parlamentare ale Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și blocul Acum. Instanța a declarat aceste decizii neconstituționale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав