X 
Cutremure stiri: 506

Tot ceea ce se întîmplă acum este un conflict global între Statele Unite și China. Opinie

2 apr. 2022,, 11:45   Politică
10362 0

În realitate, tot ceea ce se întîmplă acum este un conflict global între Statele Unite și China, care împreună, direct sau indirect, controlează mai mult de 60% din economia mondială.

Această opinie a fost exprimată de președintele Asociației companiilor IT din Moldova, Veaceslav Cunev, vorbind în cadrul emisiunii "Vineri cu Anatolie Golea" de la postul de televiziune RTR-Moldova, relatează Noi.md.

"Luăm condiționat SUA și sateliții săi și luăm China, care nu are sateliți, și împreună reprezintă mai mult de 60% din puterea economică a lumii, iar problema este că ei nu au unde să crească, iar modelul economic modern - capitalist - necesită creștere. Adică trebuie să te extinzi undeva, să mergi, dar tu nu ai unde să mergi. Și iată că așa au intrat într-o prinsoare. Apoi fiecare dintre ei își alege partenerii. Cine este cu noi, cine este împotriva noastră. În opinia mea, chinezii prietenesc cu rușii, nu îmbrățișîndu-se, ci spate la spate. Aceasta este o opțiune ușor diferită. Dar pentru chinezi, desigur, rușii sînt cel mai logic partener situațional. Chinezii, în general, au probleme cu parteneriatul. Ei nu înțeleg bine ce înseamnă un parteneriat. Dar ei înțeleg destul de bine ce înseamnă parteneriat tactic local. De aceea, toate conflictele trec acum prin această prismă", a spus Veaceslav Cunev.

El și-a exprimat încrederea că China va ajuta Rusia într-o măsură sau alta, deoarece înțelege că, dacă, relativ vorbind, Federația Rusă pierde, atunci China este următoarea și ea va lupta deja cu un adversar mult mai puternic.

Președintele Asociației companiilor IT din Moldova a atras atenția și asupra faptului că China și alte țări care au declarat o poziție neutră în actualul conflict dintre Rusia și Ucraina, de fapt, au luat o poziție condiționată pro-rusă.
"În această situație, întreaga lume occidentală a spus: Cine este cu noi? Cei care au ridicat mîna. Iar cei care nu sînt sînt cu noi, în esență, sînt împotriva noastră. Adică, cei care au vorbit neutru, ce au spus în esență? "Nu, noi nu ne alăturăm vouă și vom acționa în dependență de situație dacă găsim o opțiune de interacțiune. Acest lucru l-a demonstrat și votul din ONU. Multe țări au avut un vot neutru, pentru că Statele Unite este totuși un stat puternic și, prin urmare, nimeni nu vrea să se certe cu el", a spus Veaceslav Cunev.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав