X 
Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Alegerea procurorului se află într-un blocaj

11 noi. 2019,, 11:28   Politică
2607 0

Procedura de alegere a unui Procuror General ar fi intrat într-un blocaj, în condițiile în care în Parlament există o moțiune de cenzură împotriva asumării răspunderii, înaintată de către Maia Sandu.

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu nu are un termen limită de examinare în Parlament, potrivit legislației. Însă, Regulamentul Parlamentului prevede că moțiunea de cenzură poate supune dezbaterii în prima zi de ședință plenară a săptămînii următoare datei depunerii, transmite unimedia.info.

Totul rămîne însă la discreția Biroului Permanent al Legislativului, care decide dacă include moțiune de cenzură pe ordinea de zi sau nu, spune președintele Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, Sergiu Litvinenco, într-o declarație oferită pentru unimedia.

„La ziua de azi, legea adoptată prin angajarea răspunderii de Guvern nu este în vigoare. Ea va intra în vigoare doar dacă moțiunea de cenzură depusă de PSRM este respinsă (adică nu are votul a cel puțin 51 de parlamentari). Ca urmare, la moment este în vigoare legea votată în Parlament în septembrie 2019. Pe de altă parte, ministra Justiției a anunțat că a anulat rezultatele preselecției derulată potrivit legii din septembrie. În aceste condiții, putem afirma că procedura care vizează numirea procurorului general este oarecum blocată. Moțiunea de cenzură urmează a fi dezbătută cel mai devreme marți - adică după trei zile de la depunere, conform art.106 alin.(2) din Constituție. Totodată, Regulamentul Parlamentului spune că moțiunea de cenzură se supune dezbaterii în prima zi de ședință plenară a săptămînii următoare datei depunerii. Adică, începînd cu ziua de marți, moțiunea de cenzură poate fi dezbătută în plen”, a declarat Litvinenco.

Comisia parlamentară Juridică, Numiri și Imunități se întrunește astăzi în ședință pentru a da un aviz și a vota raportul asupra moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Sandu. Tot astăzi va avea loc și ședința Biroului Permanent, la care urmează să se stabilească ordinea de zi pentru ședința de mîine. Dar nu se știe dacă cei din Biroul Permanent vor include moțiunea pe ordinea de zi.


Amintim că, în cadrul ședinței de vineri a Paramentului, fracțiunea PSRM a înaintat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Asta după ce Maia Sandu și-a asumat răspunderea cu privire la un proiect ce va schimba legea Procuraturii.

Ministra Justiției, Olesea Stamate, a menționat că argumentele precum că asumarea răspunderii de către Maia Sandu ar fi neconstituțională, nu sînt la locul potrivit. Asta pentru că modificarea Legii Procuraturii din septembrie, unde s-a instituit o comisie de preselecție, de către Ministerul Justiției, tot ar fi neconstituțională, însă PSRM a votat-o în plen.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?