Cutremure stiri: 506

Punctul de neîntoarcere: omenirea nu va putea restabili echilibrul climatic al planetei

21 iun. 2023,, 03:00   Ştiinţă şi IT
3062 0

Pămîntul se poate confrunta cu un haos imprevizibil - consecințele catastrofale ale unor crize globale a căror prevenire necesită acțiuni urgente.


Aceasta este concluzia la care a ajuns o echipă de fizicieni portughezi de la Universitatea din Porto, folosind teoria de simulare a supraconductivității. Potrivit rezultatelor, după un anumit punct, omenirea nu mai poate face nimic pentru a restabili echilibrul climatic al planetei. Autorii au distribuit studiul pe site-ul arXiv preprints.


În ultimii ani, fenomenele meteorologice extreme se produc cu mare regularitate. Au loc incendii de pădure, uraganele fac ravagii, iar temperaturile ating noi recorduri. Climatologii consideră că activitățile umane, cum ar fi arderea combustibililor fosili, defrișările și agricultura, sînt principala cauză a dezastrelor.


Aceștia afirmă că a început o nouă epocă geologică, cea a Antropocenului. Această perioadă este caracterizată de un impact semnificativ asupra întregului sistem planetar format din geosferă, biosferă, hidrosferă și atmosferă. A început la mijlocul secolului al XX-lea, la apogeul erei nucleare. Precursorul a fost Holocenul, care a durat aproximativ 11.700 de ani.


Oamenii de știință au modelat tranziția de la Holocen la Antropocen ca pe o tranziție de fază și au calculat traiectoria sa viitoare. Lumea are suprafețe finite de spațiu locuibil, volume de resurse și ritmul în care acestea pot fi utilizate. Avînd în vedere puterea maximă, autorii au cartografiat posibilele rezultate ale tranziției de fază.



Rezultatele au arătat că societatea nu se îndreaptă neapărat spre o anumită moarte climatică. Ea poate urma o traiectorie foarte regulată și previzibilă, punctul final fiind o stabilizare a climei la o temperatură medie mai ridicată. Chiar și acesta nu ar fi un rezultat pozitiv, avînd în vedere efectele fatale observate la oameni și la alte animale.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав