X 
Cutremure stiri: 506

Denis Roșca: ”Dacă dorim aer curat - trebuie să împădurim, să reciclăm și să obținem independența energetică”

3 ian. 2023,, 15:15   Capitala
3321 2

”Dacă dorim aer curat - trebuie să rezolvăm problemele istorice - împădurire, reciclare, independența energetică”. O spune Denis Roșca, autorul Cărții de aur a Moldovei.

Potrivit lui nu industria sau automobilele sînt problema cea mare - deoarece ambele sînt sub media europeană la toți indicatorii.

”Știrea despre calitatea aerului, conform tradiției vechi, se folosește pentru panică și pentru a învinui oponenții politici.

Hai să intrăm în detalii, pentru a identifica sursele de poluare:

1. Republica Moldova are declarativ 12% împădurire, iar media UE este 46%, deci cauza este lipsa politicilor de împădurire.


https://data.worldbank.org/indicator/AG.LND.FRST.ZS...

2. Pădurea consumă CO2 în perioada de creștere… și pentru a avea aer curat este nevoie de defrișarea sanitară permanentă. Este elocventă diferența de O2 produsă de pădurile din Finlanda și Rusia la 15 km distanță de graniță, unde eficiența în Finlanda este de 10 ori mai mare datorită copacilor tineri.

3. Deșeurile - la Țînțăreni stau peste 30 milioane de tone de deșeuri, care fără reciclare emit toată Tăblița lui Mendeleev în atmosferă. Și mai sînt alte 2 400 gunoiști în toată țara. Iar valorificarea lor ar permite să evităm statutul de jertfă a circumstanțelor.

4. Importul de gaze naturale - vin 3 miliarde de metri cubi de gaze, care sînt arse pe ambele maluri ale Nistrului. Ele devin - CO2, care rămîne. Dar acum este cazul să facem matematică de clasa 3 - dacă ne încălzim (termocentrale, instituții publice, scopuri industriale) cu resurse proprii - atunci facem circuit închis, unde pădurile / flora consumă CO2 și arderea îl produce în aceeași cantitate. Țările cu patrioți întîi valorifica resursele interne și doar insuficiența de energie o importă… la noi se merge pe import 100%, fără a lasă loc pentru producatorii locali (ei nu obțin scutiri, autorizații, tarife, dar au și preț de achiziție mai mic decît de import)”, a menționat Roșca.

Reamintim că anterior s-a anunțat că în dimineața zilei de 3 ianuarie, se menține nivel sporit de poluare a aerului atmosferic în capitală. Nivelul particulelor PM10 depășește norma de două ori. Principalele cauze sunt traficul rutier intens și procesul de încălzire a populației, inclusiv centrala termică care funcționează cu păcură. Ceața și lipsa vântului favorizează condițiile de acumulare a poluanților. Informația a fost comunicată de șefa Laboratorului de referință de mediu din cadrul Agenției de Mediu, Marina Lungu.

Specialista menționează că ar fi mai multe cauze, dar în această perioadă cel ma mare aport la creșterea nivelului de poluare l-au avut sursele antropice și anume activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, sistemul de încălzire individual. Aici se adaugă și activitatea centralelor termice, dintre care una funcționează pe bază de păcură. Totuși, cel mai considerabil aport la nivelul de poluare l-a avut traficul rutier.

1
2
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав