Cutremure stiri: 504

2.000 de euro pentru cel care va rezolva o „ghicitoare” veche de 230 de ani (VIDEO)

12 mai. 2019,, 17:15   Externe
3900 1

Un sat din vestul Franței oferă un premiu de 2000 de euro pentru persoana care ajută la descifrarea unei inscripții vechi de 230 de ani, care a fost descoperită pe o bucată de stîncă, relatează BBC.

Pînă în prezent nimeni nu fost capabil să afle ce înseamnă cele 20 de rînduri de text, descoperite în urmă cu cîțiva ani. Mesajul misterios a fost scris pe o lespede înaltă de un metru, într-un golf din localitatea Plougastel (Bretania), la care se poate ajunge doar atunci cînd mareea e joasă.

Inscripția conține pe lîngă litere normale din alfabetul francez, litere inversate sau răsturnate. Mesajul mai conține și litere de tipul Ø după modelul celor scandinave. sînt vizibili doi ani 1786 și 1787, ceea ce înseamnă că inscripția datează de dinainte de Revoluția Franceză.

Pe stîncă au fost descoperite și două desene: imaginea unei bărci cu vele și cîrmă și o inimă sacră, înconjurată de o cruce.

Experții francezi sînt uimiți de inscripția din Bretania


Inscripția a pus probleme la toate încercările de interpretare din partea academicienior locali. Unii cred că ar fi vorba de limba veche bretonă sau bască și că cel care a scris-o era semianalfabet. Literele ar putea avea legătură cu sunete sau cuvinte așa cum el sau ea le-a auzit.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав