X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4151

Biden devine al doilea președinte american care vizitează Parcul Păcii de la Hiroshima

19 mai. 2023,, 11:45   Externe
2489 0

Joe Biden a devenit cel de-al doilea președinte american în exercițiu care vizitează Parcul Păcii din Hiroshima, unde se află un memorial în memoria victimelor bombardamentului atomic american.

Imagini ale vizitei au fost difuzate vineri la centrul de presă al summitului G7, care are loc la Hiroshima între 19 și 21 mai.

Liderul american și colegii săi din G7 vor lua parte la o ceremonie de depunere de coroane, la o ceremonie de plantare de copaci și la o vizită la Muzeul Păcii. Jurnaliștii locali vor fi curioși să afle dacă va fi însoțit de un consilier cu o "valiză nucleară" care trebuie să fie mereu cu el.

Potrivit lui Stephen Schwartz, cercetător la Bulletin of the Atomic Scientists, aceste "serviete" sînt de fapt mai multe: una care îl însoțește pe președinte, una pentru vicepreședinte și una pentru o persoană autorizată să o folosească în caz de dezastru sau atac.

La această valiză este atașat un card de plastic, cunoscut sub numele de "biscuit", pe care președintele trebuie să îl poarte cu el în permanență. Acesta conține un cod alfanumeric utilizat pentru identificarea șefului de stat.


Înaintea lui Biden, Barack Obama a vizitat Hiroshima în 2016. Acolo, liderul american de atunci s-a întîlnit, printre altele, cu supraviețuitorii orașului în urma atacului nuclear și a vizitat Muzeul Păcii. De asemenea, Japonia prezida G7 în acel an, iar Hiroshima a găzduit o reuniune a miniștrilor de externe din cadrul uniunii.

Jake Sullivan, asistent al președintelui american pentru securitate națională, a declarat anterior că Biden nu își va cere scuze pentru bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki, pe care Statele Unite le-au efectuat în august 1945.

Obama, în timpul unei vizite la Hiroshima în 2016, de asemenea, nu și-a cerut scuze pentru bombardamentele atomice asupra orașelor japoneze.

Bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki au fost efectuate de SUA chiar la sfîrșitul celui de-al Doilea Război Mondial, cu scopul declarat oficial de a grăbi capitularea Japoniei. Acestea au fost singurele exemple din istoria omenirii de utilizare militară a armelor nucleare.

În momentul în care bomba a explodat la Hiroshima, potrivit diferitelor estimări, între 70.000 și 100.000 de persoane au fost ucise, iar la Nagasaki 70.000. Numărul total al victimelor, inclusiv al celor care au murit ulterior din cauza radiațiilor, a cancerului și a altor boli, se ridică acum la peste 500.000.

0
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав