Cutremure stiri: 506

Ce prevede noul concept de politică externă a Rusiei

4 apr. 2023,, 11:05   Externe
2060 0

Noul Concept de politică externă a Federației Ruse nu menționează relațiile cu Moldova.

Președintele rus Vladimir Putin a aprobat o nouă versiune a conceptului de politică externă.

Acest document, publicat pe site-ul Kremlinului, definește domeniile prioritare, scopurile și obiectivele activităților internaționale ale țării, va fi o foaie de parcurs pentru Ministerul de Externe al Rusiei și pentru alte ministere și departamente.

Președintele Rusiei a menționat că schimbările cardinale în viața internațională au necesitat o revizuire serioasă a Concepției politicii externe a țării și a altor documente.

„Schimbările dramatice din viața internațională ne-au impus să ajustăm serios documentele cheie de planificare strategică, inclusiv Conceptul de politică externă al Federației Ruse, care conturează principiile, sarcinile și prioritățile activității diplomatice”, a spus șeful statului rus.


Vladimir Putin a subliniat că noul concept de politică externă va servi drept bază solidă pentru continuarea activităților în afacerile internaționale. „Conceptul prezentat, cred, servește drept bază doctrinară solidă pentru munca noastră ulterioară în afacerile internaționale”, a spus el.

În plus, președintele Federației Ruse a cerut întărirea suveranității Rusiei și sporirea rolului acesteia în formarea unei ordini mondiale mai drepte și multipolare. „În planificarea pe termen lung a acțiunilor noastre, este important să ținem cont de plenitudinea factorilor și tendințelor în dezvoltarea relațiilor internaționale, să lucrăm pentru întărirea suveranității Rusiei, să creștem rolul țării noastre în soluționarea problemelor mondiale și modelarea unei ordini mondiale mai juste, multipolare”, a subliniat el.

Putin a numit noul Concept de politică externă a Federației Ruse un document echilibrat care va sta la baza acțiunilor practice ale țării. El a mulțumit tuturor celor care s-au implicat direct în dezvoltarea conceptului. „Avem un document echilibrat care va sta la baza acțiunilor noastre practice pe termen mediu și lung”, a conchis președintele.

Versiunea anterioară a conceptului a fost adoptată în noiembrie 2016. Lucrări de actualizare au fost efectuate în ultimii ani. Așadar, în ianuarie 2022, documentul pregătit a fost supus discuției cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate. Cu toate acestea, în urma ședinței, președintele a trimis-o înapoi spre revizuire. În decembrie anul trecut, șeful statului a revizuit din nou un proiect de concept actualizat la o întîlnire cu Consiliul de Securitate.

De menționat că noul Concept de politică externă a Federației Ruse nu menționează relațiile cu Moldova și perspectivele unei reglementări transnistrene în cadrul unei singure țări.

În documentul anterior se afirma, printre altele, că Rusia va continua să participe activ la căutarea modalităților de soluționare a problemei transnistrene bazate pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului neutru al Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei.

Este de remarcat faptul că noul Concept de politică externă a Federației Ruse, aprobat de președintele Vladimir Putin, nu menționează nici cuvîntul „Ucraina”.

Documentul conține doar o scurtă mențiune despre „direcția ucraineană” în contextul politicii anti-ruse dezlănțuite de Occident.

În plus, în comparație cu conceptul anterior, termenul „state anglo-saxone” a apărut pentru prima dată în noul concept - în contextul relațiilor cu Statele Unite și o serie de alte țări neprietenoase.

În versiunea anterioară a documentului, aprobată în 2016, un paragraf separat era dedicat Ucrainei. Apoi conceptul a afirmat că „Federația Rusă este interesată să dezvolte întreaga varietate de legături politice, economice, culturale și spirituale cu Ucraina pe baza respectului reciproc, construind parteneriate, respectînd în același timp interesele sale naționale”. Conflictul de la acea vreme era caracterizat drept „intra-ucrainean”, Rusia era pregătită să ajute la rezolvarea lui prin mijloace politice și diplomatice.

Noul Concept de Politică Externă al Federației Ruse spune că Statele Unite și sateliții săi consideră politica externă independentă a Rusiei o amenințare pentru hegemonia occidentală, din această cauză au declanșat un nou tip de război hibrid.

„Considerînd întărirea Rusiei ca unul dintre principalele centre de dezvoltare ale lumii moderne, considerînd politica sa externă independentă o amenințare la adresa hegemonia occidentală, Statele Unite și sateliții săi <...> au declanșat un nou tip de război hibrid”. documentul spune. În același timp, reiese din concept, aceștia „au folosit măsurile luate de Federația Rusă pentru a-și proteja interesele vitale în direcția ucraineană ca pretext pentru exacerbarea multor ani de politică anti-rusă”.

După cum se menționează în document, războiul hibrid are ca scop slăbirea Rusiei în toate modurile posibile, inclusiv subminarea rolului său civilizațional creator, puterea, capacitățile economice și tehnologice, limitarea suveranității sale în politica externă și internă și distrugerea integrității teritoriale. "Un astfel de curs al Occidentului a căpătat un caracter cuprinzător și este fixat la nivel doctrinar. Aceasta nu a fost alegerea Federației Ruse", se arată în concept.

În același timp, noul Concept de politică externă spune că Rusia nu se consideră un dușman al Occidentului, nu tratează țările occidentale ca adversare - dimpotrivă, speră să revină în timp o cooperare reciproc respectuoasă cu acestea.

După cum se precizează în document, Rusia nu se consideră un dușman al Occidentului, nu se izolează de acesta și nu are intenții ostile față de el. Ea mizează pe conștientizarea de către statele occidentale a inutilității confruntării cu Rusia, acceptarea realităților multipolare și revenirea în timp la interacțiunea bazată pe principiile egalității suverane și ale respectului pentru interese.

„Pe această bază, Federația Rusă este pregătită pentru dialog și cooperare”, notează conceptul.

În ceea ce privește străinătatea apropiată, documentul precizează că cel mai important pentru securitatea, stabilitatea, integritatea teritorială și dezvoltarea socio-economică a Rusiei, întărirea poziției sale de unul dintre centrele suverane influente ale dezvoltării și civilizației mondiale este asigurarea pe termen lung a relațiilor de bună vecinătate și punerea în comun a potențialelor în diverse domenii cu statele membre ale CSI și alte state vecine legate de Rusia prin tradiții vechi de secole de statalitate comună, interdependență profundă în diverse domenii, comunitate lingvistică, culturi apropiate.

Pentru a transforma în continuare străinătatea apropiată într-o zonă de pace, bună vecinătate, dezvoltare durabilă și prosperitate, Federația Rusă intenționează să acorde o atenție prioritară:

1) prevenirea și soluționarea conflictelor armate, îmbunătățirea relațiilor interstatale și asigurarea stabilității în străinătatea apropiată, inclusiv suprimarea inspirării de „revoluții colorate” și alte încercări de a interveni în afacerile interne ale aliaților și partenerilor Rusiei;

2) asigurarea protecției garantate a Rusiei, a aliaților și a partenerilor săi în orice evoluție a situației militaro-politice din lume, consolidarea sistemului de securitate regională bazat pe principiul indivizibilității securității și pe rolul cheie al Rusiei în menținerea și consolidarea regională; securitatea, complementaritatea Statului Unional, OTSC și alte formate de interacțiuni între Rusia și aliații și partenerii săi în domeniul apărării și securității;

3) contracararea desfășurării sau întăririi infrastructurii militare a statelor neprietenoase și a altor amenințări la adresa securității Rusiei în străinătatea apropiată;

4) aprofundarea proceselor de integrare care să răspundă intereselor Rusiei, interacțiunea strategică cu Republica Belarus, consolidarea sistemului de cooperare multilaterală cuprinzătoare, reciproc avantajoasă, bazat pe conjugarea potențialelor CSI și EAEU, precum și dezvoltarea unor formate multilaterale suplimentare, inclusiv mecanismul de interacțiune dintre Rusia și statele din regiunea Asiei Centrale;

5) formarea pe termen lung a unui spațiu economic și politic integrat în Eurasia;

6) prevenirea și suprimarea acțiunilor neprietenoase ale statelor străine și ale asociațiilor acestora prin provocarea de procese de dezintegrare în străinătatea apropiată și crearea de obstacole în calea exercitării dreptului suveran al aliaților și partenerilor Rusiei de a aprofunda cooperarea cuprinzătoare cu aceasta;

7) utilizarea potențialului economic al bunei vecinătăți, în primul rînd cu statele membre ale UEEA și cu statele interesate în dezvoltarea relațiilor economice cu Rusia, în vederea formării unui contur de integrare mai larg în Eurasia;

8) sprijin cuprinzător pentru Republica Abhazia, Republica Osetia de Sud, asistență în implementarea alegerii voluntare bazate pe dreptul internațional a popoarelor acestor state în favoarea aprofundării integrării cu Rusia;

9) consolidarea cooperării în zona Mării Caspice, bazată pe competența exclusivă a celor cinci state caspice în rezolvarea tuturor problemelor legate de această regiune.

În ultimii ani s-au desfășurat lucrări de actualizare a conceptului de politică externă a Rusiei. Documentul final conține 42 de pagini, este format din 6 secțiuni și un total de 76 de paragrafe. Textul îl găsiți AICI.

7
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав