Cutremure stiri: 508

Există condiții pentru viață pe Jupiter? În curînd NASA ar putea afla adevărul

15 oct. 13:45   Externe
6 ore in urma 1147 0

Agenția spațială americană NASA a lansat luni o navă spațială de la un port spațial din Florida pentru a investiga dacă pe satelitul lui Jupiter – Europa, există condiții corespunzătoare pentru susținerea vieții și pentru a examina un mare ocean subteran despre care se crede că ar fi ascuns sub un strat gros exterior de gheață.

Sonda spațială Europa Clipper a agenției spațiale americane a fost lansată de la Centrul spațial Kennedy din Cape Canaveral cu o rachetă SpaceX Falcon Heavy. Sonda robotică alimentată cu energie solară urmează să intre pe orbita lui Jupiter în 2030, parcurgînd aproape trei miliarde de kilometri în cinci ani și jumătate. Lansarea era planificată pentru săptămîna trecută, dar a fost amînată din cauza uraganului Milton.

Este cea mai mare navă spațială construită de NASA pentru o misiune planetară, măsurînd aproximativ 30 de metri lungime și 17,5 metri lățime cu antene complet desfășurate și panouri solare - mai mare decît un teren de baschet - și cîntărind aproximativ șase tone, informează Voice of America.

„Deși Europa, al patrulea cel mai mare dintre cei 95 de sateliți ai lui Jupiter recunoscuți oficial, are doar un sfert din diametrul Pămîntului, vastul său ocean de apă lichidă sărată ar putea conține de două ori mai multă apă decît oceanele Pămîntului, despre care se crede că au fost locul de naștere al vieții pe planeta noastră”, se arată în articol.

Europa, care are un diametru de aproximativ 3.100.100 de kilometri – cu aproximativ 90% mai mare decît diametrul lunii noastre, este considerată un potențial habitat pentru viață în afara Pămîntului în sistemul nostru solar.


Printre obiectivele misiunii se numără măsurarea oceanului și a stratului de gheață de deasupra acestuia, cartografierea compoziției suprafeței satelitului și căutarea locurile de ieșire a vapori de apă din crusta înghețată a Europei.

Se preconizează că, începînd din 2031, Europa Clipper va efectua 49 de survolări apropiate deasupra Europei pe parcursul a trei ani, apropiindu-se de suprafața sa la o distanță de pînă la 25 de kilometri. Europa Clipper va funcționa în condiții de radiații intense din jurul lui Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul solar.

Jupiter este înconjurat de un cîmp magnetic de aproximativ 20.000 de ori mai puternic decît al Pămîntului. Acest cîmp magnetic se rotește, prinzînd și accelerînd particulele încărcate și creînd radiații care pot afecta navele spațiale. Pentru a proteja electronicele sensibile de aceste radiații, acestea au fost plasate într-o capsulă din titan și aluminiu în interiorul Europa Clipper.

Aparatul spațial nu va zbura spre Jupiter pe o traiectorie dreaptă. Dar va trece pe lîngă Marte și apoi se va întoarce pe Pămînt, folosind gravitația fiecărei planete pentru a crește impulsul.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав