X 
Cutremure stiri: 502

A fost descoperită cea mai veche monetărie din lume

15 aug. 2021,, 19:30   Externe
2556 0

Un grup de arheologi chinezi a descoperit dovezi ale celei mai vechi producții de monede din lume în provincia Henan — vîrsta sa depășește 2.600 de ani. Oamenii de știință și-au descris descoperirile în revista Antichity.

Se crede că utilizarea monedelor ca mijloc de plată a început pe teritoriile Turciei moderne, Chinei și Indiei. Monedele erau deja folosite în Regatul Lydian. Cele mai vechi dintre ele datează din anul 630 Î.Hr., iar vîrsta celei mai vechi monetări Lidiene descoperite este de aproximativ 2500 de ani. Monetării de o vîrstă similară au fost găsite și pe teritoriul Chinei, dar ele pot fi datate doar relativ și numai după rămășițele de ceramică.

În timpul săpăturilor unui atelier de turnatorie în orașul Guanzhuan, fondat în jurul anului 800 Î. hr. în China centrală, cercetatorii din Universitățile Zhengzhou și Peking au descoperit monede de bronz sub formă de lopată și forme de lut în care acestea au fost făcute. În aceeași groapă au fost găsite și semințe de mei și cărbuni de la focul la care a fost topit metalul. În baza acestora a fost determinată vîrsta descoperirilor —mai mult de 2600 de ani.

Potrivit cercetătorilor, monetăria a început să bată monede cel puțin în anul 640 Î.Hr., ceea ce o face cea mai veche din lume. Ea și-a continuat activitatea pînă cel puțin în anul 550 î.HR.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав