Persoanele care au diabet zaharat (atît tip 1, cît şi tip 2) ar trebui să consume fructe într-o dietă echilibrată, pentru a ține sub control zahărul din sînge.
Vezi lista cu fructe permise în diabet.
Fructe permise în diabet
În diabetul zaharat nu sînt interzise dulciurile, însă este recomandat să se consume fructele cu indicele glicemic scăzut. Sînt recomandate mai ales fructele cu un conţinut mic în carbohidraţi. Fructele, cu cît sînt mai coapte, cu atît înmagazinează mai multă fructoză şi au astfel mai mulţi carbohidraţi pe 100 g fruct. Se recomandă fructe pîrguite, nu coapte. Cantitatea variază între 400 g-600 g fructe/zi, în funcţie de dieta recomandată.
Astfel, se pot consuma:
Pînă la 700 g de pepene verde (cu aproximaţie 50 g carbohidraţi/zi doar din pepene); Numai 400 g mandarine (pentru 40 g carbohidraţi/zi numai din mandarine). Este bine să fie mîncate fracţionat, deoarece fructoza se absoarbe repede, ridicînd nivelul glicemiei. De aceea, e de preferat să fie repartizate pe parcursul întregii zile”, explică specialistul; căpşuni; fragi; avocado; pepene galben; grepfrut; lămîi; corcoduşe; cireşe de mai; mandarine; caise; piersici; kiwi; mere; struguri; banane; prune; pere.
Adăuga comentariu