Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4072

Cel mai popular tip de benzină a ajuns să coste aproape 24 de lei. Șoferii, indignați

13 feb. 2022,, 10:00   Economie
2538 0

Cel mai popular tip de benzină a ajuns, ieri, să coste aproape 24 de lei, iar cea premium aproape 25 de lei litrul. Este cel mai ridicat tarif de pînă acum.

Motorina, în stațiile peco, se vindea cu 20 de lei și 75 de bani. Șoferii spun că, în aceste condiții, nu-și mai fac plinul, ci se alimentează cu țărîita. Poate, poate prețurile vor începe să dea înapoi, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

Iar cel mai popular tip de benzină costa ieri 23 de lei și 94 de bani. Unii recunosc că de cînd prețurile tot cresc se alimentează cu țîrîita.

-Cît scoateți din buzunar pentru un rezervor plin la această mașină?

-Mai mult de o mie de lei"


„Of e foarte dureros, e foarte dureros mai ales lucrează unul în familie e foarte greu. Pe motorină mergem, dacă mai înainte ne alimentam cu 1500 de lei și mergeam o lună la serviciu acum ne trebuie 3 mii dar de unde salariul e tot același.

Cît vă costă un rezervor plin?-

Nu m-am alimentat plin decînd s-a scumpit. Mă alimentez de o sută două de lei cît îmi permit".

„Foarte dure, foarte scumpe nu știu cînd o să scadă dar e foarte scump”.

Creșterile la carburanți cel mai mult le dau fiori agricultorilor. Tudor Gheorghiță face agricultură de peste 20 de ani în localitatea Breanova, raionul Orhei. Bărbatul speră, totuși, ca prețurile să scadă la un moment dat.

„În 2020 am procurat motorină cu 8,50 acum e 20 aproape triplu ne deranjează. Mai avem o speranță că vor fi prețuri bune la produse, la vara viitoare să avem prețuri bune la marfă că să putem compensa cheltuielele”.

Agricultorul spune că nu o dată l-a bătut gîndul să renunțe la tot și să plece peste hotare, însă banii investiți în tehnică și depozite îl țin aproape de casă.

Potrivit ANRE, prețurile la carburanți sînt justificate de cotațiile la bursele internaționale, care au atins un nou nivel maxim. Astfel, cotațiile Platts pentru benzină și motorină, care acum sînt tranzacționate la prețuri care reprezintă cel mai înalt nivel înregistrat în ultimii 7 ani.

Respectiv, asta influențează în mod direct prețul final al produselor petroliere importate în R. Moldova. Creșterea tarifelor se atestă în majoritatea statelor din regiune, inclusiv în Romînia, care este principalul furnizor de carburanți pentru țara noastră.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?