Arşiţa stiri: 214
Jocurile Olimpice stiri: 264
Transnistria stiri: 1417

Cît porumb a importat Moldova din Ucraina: Datele Ministerului diferă de cele ale fermierilor

2 iun. 2023,, 18:30   Economie
2896 0

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare își menține poziția și susţine că Republica Moldova nu va interzice importurile de cereale din Ucraina, ci va monitoriza constant acest proces, în timp ce Asociaţia Forţa Fermierilor (AFF) continuă să facă presiuni, pentru a impune restricţii.

Drept argument în favoarea menținerii situației actuale, vicepremierul, Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii, a anunţat că, în ultima perioadă, au fost importate doar 10 camioane de porumb din Ucraina, respectiv nu sînt condiții pentru a impune restricții, transmite notează Mold-Street.

„Decizia finală s-a luat împreună cu toți agricultorii, cu toate asociațiile mari, iar această asociație (n.r. Forța Fermierilor) este una dintre cele mai mici comparativ cu cele mari, care au fost la masă și care au în cadrul lor agricultori cu sute de mii de hectare per total. Noi vorbim despre acțiuni care aduc rezultate, nu facem acțiuni de dragul acțiunilor, dar de dragul rezultatelor. Deci, eu tot urmăresc din data de 2 mai, de cînd a introdus Uniunea Europeană interdicții, care sunt importurile. Către data de 29 mai au fost importate 10 TIR-uri de porumb, grîu – zero, floarea-soarelui – zero și rapiță – zero în toată această perioadă”, a spus Vladimir Bolea în cadrul unei emisiuni.

În replică, Asociația Forța Fermierilor l-a acuzat pe Bolea că prezintă cifre neveridice privind importul porumbului din Ucraina şi a transmis un document excel cu statistica vamală a importurilor și tranzitul cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina prin Moldova, pentru luna mai.

„În perioada menționată, în Republica Moldova au venit nu 10 camioane cu porumb importat, ci 57. Volumul total de import al porumbului a fost de 1.430 de tone la prețul mediul de 2,7 lei per kg, ceea ce este aproximativ cu 1,5 lei mai puțin decît prețul de cost al unui kg de porumb, produs în anul agricol 2022 în Moldova”, afirmă AFF.


Pe de altă parte, datele analizate şi publicate de expertul Iurie Rija relevă că, în primele patru luni ale acestui an, din Ucraina au fost importate circa 21.370 tone de porumb, la un preţ mediu de 4,14 lei pentru un kilogram.

Dacă cumulăm cu datele pentru luna mai, rezultă o cantitate de aproximativ 22.800 de tone. De notat că, circa 99% din porumbul importat în Moldova a fost din Ucraina.

Pentru comparaţie, în această perioadă ţara noastră a exportat peste 333.000 de tone de porumb, ceea ce este de circa 15 ori mai mult decît am importat. Preţul mediu de export a fost de 4,77 lei pentru un kilogram.

1
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав