Potrivit autorităţilor, în unele localităţi, în special din nordul ţării, grosimea stratului de omăt depăşeşte 10 de centimetri.
"Omătul este un lucru foarte bun pentru agricultură, mai ales că nu este spulberată, după cum vedeţi. La începutul toamnei ne plîngeam, nu aveam umiditate suficientă, mai ales pentru a da posibilitate culturilor să răsară corespunzător, să se dezvolte şi să intre în iarnă.Această omăt va fi foarte benefică la culturile cerealiere,la cele ce au fost însămînţate de cu toamnă", a menţionat Vasile Şarban şef Direcţie Ministerul Agriculturii.
Totuşi, dacă în următoarele zile, va fi mare diferenţă de temperatură ziua şi noaptea, atunci culturile ar putea fi afectate. Şi asta pentru că deasupra zăpezii se va forma un strat subţire de gheaţă, care va opri oxigenul să ajungă la plante.
Adăuga comentariu