X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4073

Prețul materiei prime pentru industria mobilei s-a triplat

23 ian. 2023,, 16:45   Economie
2782 0

O criză fără precedent se observă în industria mobilei din Republica Moldova. Din cauza războiului din Ucraina, au fost blocate multe dintre importurile de materie primă.

În plus, preţul de achiziţie a materialelor s-a triplat, iar mobila vîndută în magazine e tot mai scumpă.

"Este vorba în primul rînd de scumpiri, de schimbarea condiţiilor de livrare, mărirea costruilor unor servicii, servicii financiare, servicii de transport. Toate aceste lucruri acumulîndu-se ne face să gîndim puţin altfel pentru că modul în care am lucrat pînă acum nu mai este valabil", a declarat Dorin

Dumbrăveanu, director comercial al unei companii de mobilă.

Înainte de război, principalele țări din care au fost importate materii prime erau Ucraina, Rusia și Belarus. După izbucnirea războiului, România a devenit principala țară importatoare, dar prețurile sînt mai mari.


"Da, a devenit mai scump. Există poziții care au crescut în preț cu 300%, există poziții care au crescut în preț cu 30%. În consecință, acest lucru a afectat și prețul final pentru consumator", a menționat specialistul.

Pînă la începutul războiului, Ucraina, Rusia şi Belarus erau principalele ţări de unde se importa materia primă. După invazia rușilor, principala ţară de import este România, dar preţurile acolo sînt mai mari.

”Da s-a scumpit. sînt poziţii care s-au scumpit şi cu 300%, sînt poziţii care s-au scumpit cu 30%. Respectiv asta a influenţat şi preţul final pentru consumator”, a menționat specialistul

Creșterile de preț se simt în magazinele de mobilă. Oamenii au acum alte priorități.

”Este scump, oamenii nu-şi permit. Cei care vin de peste hotare pot să îşi mai permită, dar noi aşa mai puţin. Acum te gîndeşti cum să achiţi comunalele, nu să cumperi mobilă", spun cetățenii.

Potrivit directorului Uniunii Producătorilor de Mobilă, una dintre soluțiile de ajutor ar fi îmbunătăţirea capacităţilor de transport şi logistică.

"Transportul este afectat. Transportatrii tereştri, din cauza timpilor de aşteptare mare în vămi. Transportul feroviar marfar practi este inexistent la noi în ţară. Fiindcă sîntem o ţară dependentă de exporturile de materie primă simplificarea procedurilor de vămuire. Mai sînt cazuri cînd serviciul vamal impune anumite preţuri de plafon, cînd unii agenţi economici sînt impuşi să dovedească că preţul de achiziţie nu este subevaluat", explică experții.

"Dacă economia noastră nu se va confrunta cu alte crize salariile noastre de principiu o să crească la nivelul inflaţiei, iar urmare a creşterii salariilor va creşte şi capacitatea de cumpărare. Atunci acest dezechilibru legat de faptul că mobila este foarte scumpă va fi depăşit pe masura ce cresc salariile. Dacă nu o să ne confruntăm cu crize suplimentare acest lucru se va întîmpla în economia naţională şi atunci inclusiv şi situaţia producătorilor de mobilă se va îmbunătăţi", a menționat un expert economic.

Potrivit datelor oferite de Biroul Naţional de Statistică, în perioada ianuarie-noiembrie 2022, exportul de mobilă din Republica Moldova s-a redus cu peste 7 la sută.

0
1
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?